Naar links, naar rechts is de column van Henny Kreeft

Foto: ©Henny Kreeft/Maximaal Sales

Bent u al bekend met die Oranje reclame met de muziek van de Brabantse Snollebollekes? Ik geniet volop als ik dat nummer hoor en de clip in de reclame zie. Maar dat genieten was gisteren even weg, ik was nl met het OV, de Rrr bus in Harderwijk. Na een lange tijd weer eens met zo’n ding. En alsof er iemand mee speelt, alles gaat meteen mis. 

Dan moet je je tweede vaccinatie laten zetten en moet je van de halte Kiekmure naar de halte De Roef. Op zich moet dat toch te doen zijn, het is niet zo moeilijk. Zelfs niet voor een bus. Een nieuwe bus, zo’n elektrisch ding. Ja, mis dus.

Nu is het busnet in Harderwijk de laatste jaren flink uitgekleed. Maar dat gebeurt dus overal. Ik had net deze week wat geschreven over hetzelfde fenomeen in Dronten. De stadslijnen geschrapt en de busmaatschappij – dezelfde ! – geeft in haar motivatie aan dat er genoeg andere mogelijkheden zijn, zoals de fiets. Het idee alleen al, dat een OV-maatschappij dit zegt. Maar dat daargelaten.

De bus kwam iets voor 17.00 uur, netjes op tijd. Ik was dus ook op tijd op het station en de bus waar ik in zat, zou naar De Roef rijden. Misss … eerst opladen, want anders ‘zou hij Amersfoort niet halen … “ Maar uitloggen kon dus niet meer, dus met goed geluk wachten op de volgende bus en kijken of ik wel of niet moest in- en uitloggen. Dat ging nog net goed.

Vóór mijn tijd bij het vaccinatiepunt, de spuit erin en dan even 15 minuten wachten.

Ik had van te voren even gecontroleerd wanneer de bus weer naar het station ging. Dus een klein beetje gesnoept van de 15 minuten en op tijd voor de bus en de terugreis. Misss … stom, stom van me. Het is Coronatijd en dus moest ik een half uur wachten, want de lijn reed één keer in het uur. Vakantieroute. Het ging dus best lekker, zo’n ritje voor een prikkie.

Maar het werd nog beter. De bus naar het station kwam rond 18.20 en dus was ik vier minuten later op het station. Mooi op tijd voor de lijn van 18.45 naar de Kiekmure. Missss …. er kwam géén bus. Geen aankondiging dat hij niet zou komen. Sterker nog hij stond gewoon op de lijst van ritten. Geen probleem, toch?

En het aantal bussen met de naam Garage aan de voorkant nam toe. Ik geloof dat ik er drie of vier heb gezien. En elke keer kwam er een bus aan op de halte, alleen die gingen allemaal naar een andere plaats. Dus maar eens Rrrr gebeld. Een dame aan de telefoon: “Ik zal even natrekken. Nee, moet gewoon rijden. Ik kan alleen zijn GPS niet traceren.” Om mijn frustratie te onderdrukken, heb ik een klacht ingediend en gevraagd of men mij op de hoogte wilt houden. Ben benieuwd.

Kwam er dus eindelijk om 19.45 een bus. Dan maak je een opmerking over de bus van 18.45, krijg je het antwoord “Nee, die is gewoon geweest”. Ja, ik heb voor mijn lol daar meer dan een uur staan te wachten.

Ik heb zo’n liefde-haat verhouding met het het OV. Maar ik heb toch steeds meer het gevoel dat de service te wensen over laten. Houd het OV ook rekening met die mensen die afhankelijk zijn van deze wijze van vervoer? Ben je meer dan drie uur onderweg voor een prik van nog geen minuut. En dat nog binnen Harderwijk.

En mijn hele werkschema en -agenda behoorlijk in de war. Tot een uur of half elf bezig geweest om nog artikelen te schrijven, die geplaatst moesten worden.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen