Autoloze zondagen in Harderwijk en Hierden: Een maandelijkse adempauze

Foto: ©Canva/MAximaal Sales

Harderwijk en Hierden zetten een nieuwe stap in de richting van duurzaamheid en gemeenschapsopbouw. Inwoner Martijn Reuvers oppert het idee. Hij zegt: “Voor sommige straten in Harderwijk en Hierden kan het gemotoriseerd best een stuk minder. Daarom lijkt het mij een goed idee om iedere 1e zondag keer per maand een autoloze zondag organiseren.”

Luchtvervuiling, verbinding en alternatief vervoer

Op deze dagen zullen delen van de gemeente gesloten zijn voor autoverkeer. Het initiatief heeft als doel om luchtvervuiling tegen te gaan, de gemeenschapsbanden te versterken en inwoners aan te moedigen alternatieve vervoersmiddelen te gebruiken. Reuvers: “Ik woon in de directe omgeving van de Scheepssingel. Deze weg is al jaren een ‘probleemweg’. Ik tril m’n bed uit. Grote, lege bussen rijden vol gas richting de Knardijk en andersom.”

Autoloze zondag

Het concept van de autoloze zondag is niet nieuw en is in verschillende steden over de hele wereld uitgeprobeerd, met positieve resultaten. De voordelen gaan verder dan alleen het milieu. Zonder het constante geluid en de aanwezigheid van auto’s, krijgen stadscentra een geheel andere sfeer. Kinderen kunnen veilig spelen op de wegen en gezinnen kunnen picknicken in het midden van de straat. Voor Cultuurkust en Stad als Podium biedt de autoloze zondag ook een hoopnieuwe mogelijkheden. Artiesten en straatmuzikanten vinden een nieuw podium om hun talenten te tonen. Door maandelijks te wisselen van autoloze straten, komt de cultuur op plekken waar je het normaal niet ziet.

Ondernemers

Zijn lokale bedrijven ook enthousiast over de autoloze zondagen? Dat valt nog maar te bezien. “Zij zullen wellicht minder bezoekers naar hun winkels krijgen, maar als het gecombineerd wordt met een evenement hef je dat nadeel weer op,” zegt Reuvers. In de binnenstad zou het bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden met een braderie. Daarnaast biedt het een kans, een spotlight, voor lokale ondernemers om duurzame producten en diensten te promoten. De autoloze zondag wordt niet alleen gezien als een dag zonder auto’s, maar ook als een mogelijkheid om samen te komen, te genieten en de lokale economie te stimuleren.

Op de lange termijn

Het is nog te vroeg om de langetermijneffecten van de maandelijkse autoloze zondag in Harderwijk en Hierden te voorspellen. Echter, de verwachting is dat het niet alleen een positieve impact zal hebben op het milieu en de luchtkwaliteit, maar dat het ook zal bijdragen aan een hechtere gemeenschap en een stimulans zal zijn voor duurzame lokale initiatieven. Inwoner Martijn Reuvers sluit af: “Nu maar hopen dat de lokale politiek, het college of de gemeenteraad dit idee wil oppikken.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen