Geluidsschermen langs de A28 in Harderwijk: Een nieuwe fase van stadsontwikkeling

Foto: ©Maximaal Sales

In Harderwijk staat een belangrijke transformatie op het programma met de focus op geluidsschermen langs de A28. Het college van B&W heeft voorgesteld om nieuwe uitgangspunten voor de beeldkwaliteit van deze schermen vast te stellen. Dit is een cruciale stap om te zorgen voor een harmonieuze integratie in het stadsbeeld en om toekomstige projecten en aanbestedingen te begeleiden.

Aanleiding en uitvoering geluidsschermen

De aanpak van geluidshinder langs de A28 is een langverwachte ontwikkeling voor Harderwijk. Met specifieke aandacht voor de gebieden Harderweide, Slingerbos, de Weisteeg, Fazantlaan, en Tweelingstad. Hier worden zowel nieuwe als vervangende geluidsschermen gepland. De verantwoordelijkheid voor deze projecten wordt verdeeld tussen de gemeente Harderwijk en Rijkswaterstaat. Waarbij de gemeente zorg draagt voor het nieuwe scherm bij Harderweide en Rijkswaterstaat de vervanging van bestaande schermen voor zijn rekening neemt. Deze aanpassingen zijn niet alleen een reactie op de huidige geluidsnormen maar ook een kans om de esthetische waarde en duurzaamheid van de omgeving te verbeteren.

Kaders en alternatieven

De beslissing om uitgangspunten voor de beeldkwaliteit te formuleren volgt uit de noodzaak om een eenduidige visuele identiteit langs de A28 te creëren. Zonder deze richtlijnen zou het risico bestaan op een gefragmenteerd en ongeorganiseerd uiterlijk, wat kan leiden tot vertragingen en complicaties in de samenwerking met Rijkswaterstaat. Het vaststellen van deze kaders dient ook ter ondersteuning van het proces en om te verzekeren dat ontwerpen niet afgewezen worden, wat tijd en middelen zou kosten.

Beoogde effecten en duurzaamheid

Het uiteindelijke doel van deze uitgangspuntennotitie is om duidelijke richtlijnen te bieden aan de voorzijde van elk project, wat bijdraagt aan een soepeler verloop en een hogere betrouwbaarheid in de resultaten. Dit zal niet alleen de efficiëntie verhogen maar ook zorgen voor een meer uniform straatbeeld. Bovendien wordt met de nadruk op duurzaamheid gestreefd naar het gebruik van biobased en recyclebare materialen voor de geluidsschermen, wat de ecologische voetafdruk van deze projecten verkleint.

Conclusie

De aanpak van geluidshinder langs de A28 met nieuwe en vervangen geluidsschermen is een ambitieus project dat Harderwijk niet alleen stiller maar ook esthetisch aangenamer zal maken. Door heldere uitgangspunten voor de beeldkwaliteit vast te stellen, zet de gemeente een stap in de richting van een duurzamere en visueel aantrekkelijkere toekomst. Dit project illustreert het belang van vooruit plannen en samenwerken met diverse stakeholders om een evenwichtig en weloverwogen stadsbeeld te creëren dat zowel functioneel als mooi is.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen