Bloemen voor bijen en vlinders: Help de natuur in je tuin

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Bij bloemen denken we vaak aan kleurrijke tuinen en mooie boeketten. Maar wist je dat bloemen ook heel belangrijk zijn voor bijen en vlinders? Deze kleine dieren spelen een grote rol in de natuur. Ze helpen bij het bestuiven van planten, wat cruciaal is voor onze voedselvoorziening.

Waarom zijn bloemen belangrijk?

Bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor bijen en vlinders. Ze halen nectar en stuifmeel uit de bloemen, wat ze nodig hebben om te overleven. Bijen gebruiken nectar om honing te maken, terwijl vlinders nectar als hun belangrijkste voedingsbron hebben. Daarnaast helpen bloemen bij het creëren van een biodivers ecosysteem. Hoe meer verschillende soorten bloemen er in een gebied zijn, hoe meer verschillende insecten en dieren er kunnen leven. Dit zorgt voor een gezonde en stabiele natuur.

De beste bloemen voor bijen

Niet alle bloemen zijn even goed voor bijen. Sommige bloemen hebben bijvoorbeeld te weinig nectar of zijn moeilijk toegankelijk voor bijen. Goede bloemen voor bijen zijn onder andere lavendel, zonnebloemen en klaprozen. Deze bloemen zijn rijk aan nectar en stuifmeel, en hun open structuur maakt het makkelijk voor bijen om erbij te komen. Lavendel is niet alleen mooi en ruikt lekker, maar trekt ook veel bijen aan. Zonnebloemen zijn groot en opvallend, en leveren veel nectar en stuifmeel. Klaprozen zijn eenvoudig, maar zeer effectief in het aantrekken van bijen.

Planten die vlinders aantrekken

Net als bijen, hebben vlinders ook bloemen nodig voor voedsel. Vlinders worden vaak aangetrokken door bloemen die felgekleurd zijn en een sterke geur hebben. Goede bloemen voor vlinders zijn onder andere de vlinderstruik, verbena en ijzerhard. De vlinderstruik, zoals de naam al zegt, is een magneet voor vlinders. Verbena is een mooie, paarse bloem die vlinders in grote getalen aantrekt. IJzerhard is minder bekend, maar zeer effectief in het lokken van vlinders door zijn sterke geur en overvloed aan nectar.

Door deze bloemen en planten in je tuin te zetten, kun je bijdragen aan het welzijn van bijen en vlinders. Ze zullen je tuin omtoveren tot een levendige, kleurrijke plek vol zoemende en fladderende dieren. Niet alleen help je hiermee de natuur, maar je krijgt ook een prachtige tuin in ruil daarvoor. Dus, waar wacht je nog op? Plant vandaag nog bloemen voor bijen en vlinders en geniet van de natuur in je eigen achtertuin.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen