Dolfinarium bekeken door geheime camera Rambam

Foto: CC-BY-SA 3.0 Crispulop

De aflevering over het Dolfinarium van VARA’s Rambam leverde gisteravond een hoop kritiek op. Het park in Harderwijk bracht eerder op de dag een statement uit waarin de constateringen van het programma werden weerlegd.

Rambam

Woensdagavond was Rambam weer op televisie. Dit seizoen met een nieuw team en nieuwe misstanden. Volgens Rambam is het grootste zeezoogdierenpark van Europa (Het Dolfinarium in Harderwijk) een circus en leven dolfijnen in slechte omstandigheden. De rebelse manier van journalisitiek bedrijven, is een manier die op een juiste manier gespeeld moet worden. Op het randje, dus zorgvuldig handelen. En is dat in de reportage van gisteren gebeurd?

Journalistiek

In de trailers, voorstukjes, pre-interviews en website laat Rambam op een kenmerkelijke manier weten dat ze een goed onderbouwde aflevering hebben neergezet. Rambam pretendeert op een eigenzinnige en creatieve manier zaken aan te pakken die niet kloppen. Dit gebeurt op een selectieve manier van journalistiek bedrijven.

Undercover

Afgelopen december heeft een reporter van het VARA-programma Rambam enkele dagen stiekem als “stagiair” opnamen gemaakt in het Dolfinarium. Tijdens deze undercover-operatie heeft de medewerker van het tv-programma geconcludeerd dat sommige dolfijnen in slechte omstandigheden moeten leven. Dat dieren een beloning krijgen als ze bepaalde trainingselementen succesvol afronden is algemeen bekend. Maar om nu direct te suggereren dat het Dolfinarium een circus is en geen dierentuin is kort door de bocht. Of toch niet? Na de aflevering van gisteren is er niks veranderd aan de mening van een willekeurig persoon. Je bent voor sluiting van het Dolfinarium of je vindt dat het Dolfinarium kan blijven bestaan. Een middenweg is er niet. De aflevering van Vara’s Rambam heeft hoogstens wat tegenstanders voorstanders gemaakt en vice versa.

Dolfinarium

Is er bij het Dolfinarium Harderwijk net zo veel mis als een paar jaar terug werd onthuld bij SeaWorld? De dolfijnen worden soms apart van elkaar in een bassin geplaatst. Dat dit kleinere bassins zijn, is waar. In het dagelijks leven heeft ook niet iedereen een evengrote kamer. Of heeft iedereen een evengrote werkplek. Wel staan kamers en werkplekken doormiddel van afsluitbare openingen met elkaar in verbinding. Als alles open staat, heb je misschien de ruimte die je het liefst zou willen. Je kan je prima voortbewegen. Volgens het Dolfinarium is het in het showgedeelte dat Rambam aanhaalt zo dat alle dolfijnen het grootste deel van een etmaal toegang hebben tot de 3 miljoen liter kunstmatig zeewater. Exacte tijden zoals die meermaals door Rambam werden gevraagd, zijn niet te geven. Simpelweg, omdat dit volgens het Dolfinarium verschilt. De ene keer duurt een lichamelijke controle een uur, de andere keer 3 uur. De ene keer spelen de dolfijnen 2 uur samen in een bassin, de andere keer een uur. Doordat de dieren aan hun hele gebied gewend zijn, levert dit geen problemen op.

Dolfijn

Onwettig

Het programma Rambam ging meerdere dagen undercover bij het dierenpark en concludeert daaruit dat het Dolfinarium geen dierentuin maar een circus is en dus onwettig. “Het Dolfinarium is een plek waar mensen op een tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten. Het is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren.’’ Dat dit gebeurt, valt lastig te ontkennen voor het Dolfinarium. In de voor Harderwijk kenmerkende koepel worden tijdens openingstijden meerdere shows gegeven. Met choreografie, lichtshow, geluid, mensen en dolfijnen. De dolfijnen die aan de show meedoen zijn niet altijd dezelfde dolfijnen. Volgens de wetgeving en NVWA houdt het Dolfinarium zich hiermee netjes aan de regels.

Reactie

Het Dolfinarium geeft in een reactie op de site aan dat de medewerkers diep geraakt zijn door het programma Rambam van de Vara. Door het gebruik van de geheime camera en de creatieve wijze van journalistiek bedrijven wordt er een vertekend beeld gegeven. We hebben zelf kunnen zien in de aflevering dat een kijkje achter de schermen mogelijk is. Het trainen van dieren is niet hetzelfde als de circus-aanpak. Het Dolfinarium is gericht op bewustwording van het samenspel van mens en dolfijn. Op bewustwording van (zeezoog)dieren. Alle medewerkers van het Dolfinarium staan met liefde, passie en respect dag en nacht klaar voor de dieren om ze de beste zorg te geven.

Zorg en educatie

Het Dolfinarium heeft 2 leefgebieden voor de dolfijnen. DolfijnDomijn is het gedeelte waar de koepelshow wordt gegeven en waar het onderwaterpanorama zich bevindt. Dit deel is de basis van het Dolfinarium en hier is het allemaal ooit begonnen. Hier zit 3 miljoen liter kunstmatig zeewater in en deze speciale waterhuishouding wordt door een speciaal team gecontroleerd. De waterhuishouding bevat ook chloor, zoals Rambam constateerde. Dit zorgt ervoor dat de dieren niet heel erg schadelijke stoffen binnen krijgen. In dit deel van het Dolfinarium zijn er op twee plekken gelegenheid voor bezoekers om de dieren te aanschouwen. Ook zit hier een deel bassins dat alleen toegankelijk is voor personeel. In DolfijnDomijn leeft momenteel een groep mannelijke dolfijnen. De 3 delen zijn afsluitbaar van elkaar. Zo kunnen dolfijnen gescheiden van elkaar worden wanneer dit noodzakelijk is. Ook heeft het Dolfinarium de Lagune. Hier leeft een groep gemengde tuimelaardolfijnen in 13 miljoen semi-natuurlijk zeewater. Deze zeewaterhuishouding zorgt ervoor dat ook krabben, anemonen en andere zeedieren hier kunnen leven. In de Lagune kunnen de dieren overal vrij rondzwemmen en kunnen bezoekers van alles deelgenoot zijn. In de Dolfijnendelta en DolfijnDomijn zijn er geen verschillen voor de dieren. Het zijn verschillende gebieden met eigen kenmerken.

En nu?

Al met al is er gisteren door Rambam een inkijkje gegeven in het leven achter de schermen van een dierentuin. Werden hier misstanden aan de kaak gesteld? Tegenstanders van dierentuinen zullen dit beamen en zullen zeggen dat het één groot circus is. Voorstanders van dierentuinen of van het Dolfinarium zullen zeggen dat het allemaal wel meevalt. En de gulden middenweg? Die is er niet.

Bekijk hier het statement van het park en: bekijk hier de aflevering van Rambam

Reacties

Cookieinstellingen