Visverwerker Foppen deed niks verkeerd volgens OM

Foto: Google Street View

Het visverwerkingsbedrijf Foppen Paling & Zalm uit Harderwijk wordt niet vervolgd voor het veroorzaken van een grote salmonellabesmetting in 2012. Door het eten van besmette zalm, afkomstig van de visverwerker, vielen in 2012 vier doden te betreuren en duizenden mensen werden ziek.

Rapport visverwerker

Onder druk van honderden slachtoffers weigert het Openbaar Ministerie om de directie van het bedrijf te vervolgen. Yme Drost die meer dan 500 slachtoffers vertegenwoordigd zegt dat hij beschikt over nieuwe wapenfeiten en dat een gang naar de rechter een volgende stap is. Hij wil hoe dan ook een vervolging afdwingen. De Onderzoeksraad heeft in haar rapport over de situatie aangegeven dat Foppen één van de betere visverwerkers is. Wat is salmonella?

Verdwenen emails

In het rapport van de Onderzoeksraad wordt niet gesproken over een mailwisseling tussen de NVWA en de Griekse variant op dat gebied EFET. Hier wordt gesproken over de koppigheid van Foppen, overproductie, een boete en stopzetten van de productie. Foppen kan zich niet vinden in de zaken die in emailwisseling naar boven zijn gekomen. De directie sluit zich volledig aan bij de conclusie van de Onderzoeksraad. Drost daarentegen staat lijnrecht tegenover deze reactie en vindt dat de emailwisseling onbelicht is gebleven. Ook heeft de letseladvocaat geen goed woord over voor de Onderzoeksraad. Deze wijst namelijk alle kritiek aan haar adres af en blijft bij haar rapport.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen