Koopzondag zo snel mogelijk invoeren

03 mei 2016, 7:15 Nieuws
donkerstraat leegstand martin weijmer
Volgens adviesbureau BRO moet Harderwijk zo snel mogelijk een koopzondag gaan invoeren. Aan het college van B&W zal het niet liggen als dit advies moet worden opgevolgd. Alleen wat de gemeenteraad met het advies gaat doen is niet duidelijk.

Koopzondag

Voornaamste conclusie is dat Harderwijk veel bezoekers trekt op zondag. De Harderwijkse horeca is met de terrassen vaak een gezellig punt op de zondag. Ook de toeristische bezoeker van Harderwijk weet vaak op zondag de weg naar het centrum te vinden. Dat de binnenstadwinkeliers hun winkel dan niet mogen openen, is een misser. Dat door het niet hebben van een koopzondag nieuwe winkels zich niet in Harderwijk willen vestigen, is ook 1 van de rapportpunten. De Harderwijkse burgemeester en wethouders willen het advies wel opvolgen, maar het is de meerderheid in de gemeenteraad dat bij zal moeten draaien.

Leegstand

In het rapport kwam ook het punt leegstand naar voren. Pandeigenaren zullen hierbij een sleutelrol moeten gaan spelen. Minder huur, instaphuur en samenwerking, waren kernwoorden die hierbij naar voren kwamen.

Adviezen

Verder heeft het adviesbureau ook gekeken naar de winkeltijden en indeling van de binnenstad. De gemeente zou soepeler moeten zijn in de flexibiliteit van openingstijden. Winkeliers zouden hun winkel later moeten mogen sluiten. En de openingstijden van de horeca zouden ook moeten worden verlengd.
De binnenstad moet herkenbare "wijken" krijgen. De Donkerstraat een promenade met de grotere bekende winkels, de Vischmarkt voor eten en wonen.