4 mei herdenking 2017 door honderden belangstellenden bezocht

05 mei 2017, 7:39 Nieuws
herdenking nationale harderwijk 2017 9 w hnn
Donderdag 4 mei begon het vanaf 19.00 uur langzaam vol te stromen op begraafplaats Oostergaarde Harderwijk. Op de oude begraafplaats liggen onder andere omgekomen soldaten en Harderwijkers die stierven voor onze vrijheid. Tijdens de jaarlijkse herdenking wordt gestart met een stille tocht langs de graven van oorlogsslachtoffers.

Jong en oud

Er waren honderden belangstellenden op donderdag 4 mei 2017. Van jong tot oud liep mee in de tocht. De tocht startte bij de aula en eindigde bij het herdenkingsmonument. Hier kwamen de deelnemers aan de tocht samen met andere belangstellenden. De kerkklokken in Harderwijk
luidden en het taptoesignaal werd geblazen. Hiermee wordt de start van de 2 minuten stilte ingeleid.

Kranslegging 4 mei

Na de 2 minuten stilte zet het orkest van de Stedelijke Harmonie het Wilhelmus in. De 2 coupletten werden uit volle borst meegezongen door de aanwezigen. Hieronder was ook het Hierder Zangkoor. Burgemeester Harm Jan van Schaik baseerde zijn speech op het herdenken van omgekomen strijders. Vroeger in de 2e Wereldoorlog en nu in Mali. Indy Cooke, leerlinge op het Morgen College, las haar gedicht voor. Hierna werden er meer dan 20 kransen en bloemstukken neergelegd. Verschillende instanties uit Harderwijk betoogden hiermee hun respect voor de mensen die vielen voor onze vrijheid.