Waterplantenvrij Wolderwijd

15 jul 2016, 9:14 Nieuws
wolderwijd
De waterplanten in de Randmeren worden weer geknipt. Het Wolderwijd waar Harderwijk aan ligt en het Veluwemeer waar veel Harderwijkers bij warm weer graag in plonzen hebben binnenkort weer geknipt wier.

Hoge planten

Ongemakkelijk door het water banjeren, surfen en varen. Al deze vormen van waterrecreatie zorgen voor lastige situaties. Glibberige planten langs je benen tijdens het zwemmen, maar ook de kans verstikt te raken in het wier. De surfers en schippers van kleine boten ondervinden hinder van de meterslange, sliertige planten in hun vinnen of roer. Bij de selectie is uitgegaan van het waterplantvrij maken van de toegangen tot de havens/eilanden en aanlegplaatsen en het vergroten van het bevaarbaar oppervlakte van wedstrijdgebieden, snelvaarbanen, surflocaties en recreatiewater. Het gaat daarbij om water dieper dan 1.50

Waterplantenvrij

3 lokale vissers maaien full-time in de maand juli. De vissers maken de toegangen vrij tot havens, eilanden en aanlegplaatsen en vergroten het bevaarbaar oppervlak van wedstrijdgebieden, snelvaarbanen, surflocaties en recreatiewater. Een enorme heggenschaar zorgt ervoor dat het wier op een paar meter onder het wateroppervlak wordt afgesneden. De 3 vissers die voor de taak zijn ingehuurd, legen het vissersnet met wier tientallen keren op een dag. Er worden zoveel planten geknipt, dat er in korte tijd een grote hoop op het dek ligt.

Papier

Gastvrije Randmeren geeft als vergunninghouder opdracht tot maaien aan de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. De Stichting Maaien Waterplanten Randmeren coördineert het maaien van de waterplanten door drie beroepsvissers. Bij de maaiwerkzaamheden zijn ook vrijwilligers actief vanuit de omliggende havens en watersportverenigingen. De aanwezigheid van de waterplanten is een aanwijzing dat het water schoon is.' Het verzamelde wier verdwijnt niet in de compostbak, maar wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld papier.