Nieuwe waterleiding voor AZC verhelpt problemen

Deze badkamer kan voorlopig nog niet worden gebruikt.
Deze badkamer kan voorlopig nog niet worden gebruikt.
Foto: ©Mark de Lange

Het COA heeft maandagavond uitleg gegeven hoe de vork in de steel zit wat betreft de waterkwaliteit. Dat het AZC Harderwijk nog niet gereed is om asielzoekers op te vangen, komt omdat het AZC een waterkwaliteit moet hebben die gelijk is aan die van een zorginstelling. Om dit op korte termijn te realiseren, wordt er een nieuwe waterleiding aangelegd.

Bacteriewaarden

Het AZC heeft te dealen met een mengelmoes van bacteriën in de leidingen. Er zitten nog steeds te hoge koloniewaarden in de monsters die worden genomen. Iris Vliegenberg, vastgoedregisseur huisvesting bij het COA: “We zien wel dat de bacteriewaarden minder worden. Maar wanneer het water voldoet aan de strenge eisen, durven we niet meer te zeggen. Morgen krijgen we de resultaten van de laatst afgenomen testen. Dan weten we meer.”

Oude leidingen

De nieuwe leidingen voor de gebouwde woonunits zijn aangesloten op het bestaande leidingnetwerk van de voormalig kazerne. “Doordat deze jarenlang niet gebruikt zijn, zijn deze vuil geworden. Dat is een normaal verschijnsel. We merken dit ook bij andere centra die wij openen,” aldus Mart Mutsaers.  Mutsaers is projectleider legionellapreventie en deskundige veilige leidingwaterinstallaties bij het COA. Vliegenberg:  “Zo hardnekkig als hier in Harderwijk hebben we het nog niet eerder meegemaakt. Meestal kunnen we 10 dagen na de eerste monsterafname een gebouw officieel in gebruik nemen.”

Geen omgevingsgevaar

Monsters genomen aan het begin van het leidingnetwerk toonden waarden lager dan de veilige eis. Daaruit mag geconcludeerd worden dat het leidingwater van de buurt schoon is. Mutsaers: “De terugstroombeveiliging zorgt ervoor dat de wijk niet “besmet” kan raken.” Op het zelfde terrein zit onderwijsinstelling Landstede, met onder andere de ISK (Internationale Schakel Klas). Ook deze school heeft geen last van slechte waterkwaliteit. “Ik wil benadrukken dat de leerlingen geen moment gevaar hebben gelopen,” aldus burgemeester van Schaik, die als toehoorder in de zaal zat.

Nieuwe waterleiding

Om de kwaliteit van het water zo snel mogelijk onder controle te krijgen, is er na gesprekken met de gemeente, een nieuwe aansluiting aangevraagd bij watermaatschappij Vitens. Als deze goed aangelegd wordt, kan deze in principe direct in gebruik genomen worden. Alle methoden om de oude waterleiding te reinigen, hebben tot niets geleid. Of gaan te lang duren. Daarom wordt er vanaf de Oranjelaan een geheel nieuwe kunststof waterleiding aangelegd. Daar wordt dan het pas gelegde, nieuwe netwerk voor het AZC op aangesloten.

Vervuilde grond

“Bij ons is geen indicatie binnengekomen van mogelijk vervuilde grond.” Mutsaers reageert hiermee op een vraag van een actief lid van de Facebook-Groep Harder Anders. Deze groep verontruste Harderwijkers vindt dat 800 asielzoekers te veel is voor Harderwijk. Een kleiner aantal zou meer gepast zijn. Dat de grond niet vervuild is, is bijna onmogelijk volgens deze groep. De kazerne was vroeger een tankdepot, er lag een schietheuvel en er is natuurlijk asbest gebruikt bij de bouw van de kazerne.

Kranenburg-Zuid

Het andere deel van Kranenburg, aan de overkant van de Mecklenburglaan, is voor de huidige bebouwing meters diep afgegraven. Dat is voor de bouw van het AZC niet gebeurd. Volgens de vragensteller van Harder Anders moet de afgevoerde grond van Kranenburg Noord ook vervuild zijn. “Het wordt immers afgevoerd naar de Gelreweg. Dat is een verdachte locatie. Als de grond niet vervuild zou zijn, zou het direct gebruikt kunnen worden bij de huidige bouwprojecten in Harderwijk.”

Komst asielzoekers

Al met al leert een rekensom dat AZC Harderwijk over ongeveer 2,5 week moet voldoen aan de strenge eisen die de overheid stelt aan waterkwaliteit voor prioritaire instellingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen