Oogstfeest en Michaëlsfeest op Vrije School Valentijn

Foto:

Enkele weken geleden stonden voor de basisscholieren van Vrije School Valentijn in het teken van het eerste jaarfeest. De 2 kleuterklassen konden donderdag zien hoe een broodbakproces in zijn werk gaat. Klas 1 tot en met 6 kon vrijdag zien hoe moed er voor kan zorgen dat je heel veel kunt overwinnen.

Oogstfeest

In de weken voor het oogstfeest staat er in de ontmoetingshal een oogsttafel opgesteld. Alle kinderen in de kleuterklassen en hogere klassen hebben hier een product opgezet. Zelfgemaakte jam, appelmoes, koekjes stonden te wachten tot ze vrijdag werden verdeeld. Op donderdag kwamen de kleuters en kinderen van klas 1 naar de grote hal. Zij vierden deze dag het oogstfeest.

Van graan naar brood

Er waren twee boeren aan het dorsen. Met een dorsvlegel, een grote stok met plat uiteinde, worden de aren door de boeren en de kinderen stukgeslagen. Samen met de kinderen werden hierna de losse granen tussen de aren gezeefd en gewand. Wat overbleef werd naar de molenaar gebracht. In twee molens worden de granen gemalen tot meel. Vanaf hier kunnen de scholieren met hun meel naar de bakker en wordt het tot deeg en hierna een bolletje brood gevormd. De juffen doen de volle bakplaten vervolgens in de oven en zo hebben de kinderen tegen het einde van de ochtend een vers eigen bolletje brood.

Verslaan van de draak

Het verslaan van de draak is ieder jaar weer een heus spektakel. Volgens de verhalen streden Michaël en zijn engelen tegen de draak. Een vuurrode draak met 7 koppen, 10 hoorns. Als ze de draak verslaan, wordt deze verbrand. Op Valentijn is een kleurrijke draak van stof gemaakt. Nadat de draak het gevecht verliest van de leerlingen stort deze ter aarde en wordt hierna verbrand. De jongste leerlingen, van de twee kleuterklassen, vieren het wip-waaier-spel. In een grote kring wordt dan een lied gezongen en tijdens dat lied draaien en dansen de kinderen met een oranje slinger in het rond.

Jaarfeesten

Vrije School Valentijn kent meerdere jaarfeesten. In deze schooljaarronde planning werken de docenten samen met de leerlingen naar een thema toe. Het volgende jaarfeest is het Sint Maartenfeest op vrijdag 10 november. De school viert dit aan het begin van de avond met alle leerlingen samen op en rond het schoolplein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen