Debat coalitieakkoord geeft weinig spektakel tussen de partijen 

Foto: Gemeente HArderwijk

Alle partijen kunnen zich wel vinden in het coalitieakkoord dat het, toen nog toekomstige, college gisteren aan de raad voorlegde. In de raadsvergadering werden ook de nieuwe wethouders en hun vervangende raadsleden geïnstalleerd. Het gemeentebestuur kan 2 maanden na de gemeenteraadsverkiezingen in de nieuwe samenstelling weer werken aan Harderwijk en Hierden.  

Schouderklopjes 

De schouderklopjes en dankzeggingen vlogen door de raadszaal gisteren. Alle partijen, coalitie en oppositie kunnen zich prima vinden in het coalitieakkoord. Wat op- en aanmerkingen daargelaten, kwam er weinig tegenstand vanuit de oppositie. Fractievoorzitter van D66 gaf aan dat zijn partij graag mee had gewerkt aan een coalitieakkoord. Dan hadden er volgens hem een aantal zaken niet in gestaan, die er nu wel in staan. D66 maakt zich vooral zorgen over de toch nog beperkte vrijheid voor ondernemers. Martijn Pijnenburg: “We zitten door de beperking met een bizarre situatie. De Gamma aan de Deventerweg mag straks 52 zondagen de deuren openen, maar de buurman Kwantum, mag dit maar 26x per jaar.” Ook Wilco Bos van de PvdA markeerde dat er een hoop problemen zullen ontstaan, zoals de koopzondagen nu in het akkoord staan.  

Toegeven 

Jan van Panhuis (SGP) en Gerrit Kevelam (Gemeentebelang) gaven coalitiepartners ChristenUnie en CDA nog wel hun mening over het toegeven aan de koopzondag. Beide fractievoorzitters vinden het jammer dat we in Harderwijk koopzondagen gaan invoeren. Kevelam: “Het CDA gaf vooraf aan de verkiezingen aan dat ze wilden meewerken aan een enkele koopzondag. Dat is toch iets anders dan iedere week. En de ChristenUnie vind ik stiekem. De hele verkiezingsperiode tegen zijn en nu in het coalitieakkoord vrede kunnen hebben met iedere zondag geopende winkels.” Van Panhuis vroeg zich vooral af wat beide partijen, maar vooral de ChristenUnie heeft teruggekregen om in te stemmen met de koopzondag in het akkoord. 

Debat vol duurzaamheid 

Wat ook een vergrootglaspunt gaat worden in het coalitieakkoord is het streven om duurzaam te zijn. Volgens Pijnenburg van D66 is het vreemd dat de coalitie vanaf nu volledig met duurzaamheid gaat bezig houden, terwijl dezelfde partijen al vanaf 2014 een coalitie vormen. Harderwijk loopt volgens de D66-voorman erg achter op het gebied van duurzaamheid en had dit veel eerder moeten oppakken. Volgens fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders moet Pijnenburg vooral vooruit kijken. “We leven in 2018 en dit akkoord is voor de komende 4 jaar en daarin gaan wij verduurzaming gaan aanpakken.” Ook fractievoorzitter van Groen Links kan zich vinden in het akkoord. Yvonne Klein-Rouweler: “Wij vinden het een goede ambitie om elke beslissing te toetsen op duurzaamheid en daar gaan wij ons stinkende best voor doen.”  

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen