Brugspringen is populair onder jongeren en avonturiers, maar mag niet

08 aug , 14:59 Nieuws
ontwerp zonder titel 97
Zwemmen in rivieren en kanalen wordt in Nederland steeds populairder. Maar het is op veel plekken verboden. Bij bruggen, aanlegsteigers, havens en stuwen is vaak niet te zien dat het water laag staat, zeker in de zomerperiode.

'Brugspringer'

Een 'brugspringer' kan zomaar op een in het water gegooid winkelwagentje, een fiets of een ander scherp voorwerp terecht komen. "Wat er gisteren niet lag kan er vandaag ineens wel liggen", zeggen de waterschappen. Vanwege de sterke stroming bij dergelijke bouwwerken is zwemmen daar ook verboden, net als in vaargeulen en in de buurt van veerponten. Zwemmers zijn volgens Rijkswaterstaat niet opgewassen tegen de stroming. "Er vallen elk jaar slachtoffers." Bij laagwater is de stroming nog sterker. Bovendien zijn zwemmers voor een schipper nauwelijks te zien. Een groot schip kan niet zomaar uitwijken. Daarnaast worden zwemmers meegetrokken in de onderstroom van een passerend vrachtschip.

Wat is brugspringen? 

Brugspringen is een avontuurlijke sport waarbij deelnemers vanaf een brug in het water springen. Dit wordt vaak gedaan vanaf bruggen over rivieren, meren of de zee. Het is een activiteit die adrenalineverhogend is en zowel spanning als plezier biedt. Voordat je gaat brugspringen, is het belangrijk om de veiligheidsaspecten in overweging te nemen. Controleer altijd de diepte van het water en zorg ervoor dat er geen obstakels zoals rotsen of afval onder het oppervlak zijn. Het dragen van een reddingsvest kan extra veiligheid bieden, vooral voor onervaren zwemmers. Brugspringen is populair onder jongeren en avonturiers die op zoek zijn naar een spannende ervaring. Het kan een sociale activiteit zijn, waarbij vrienden samenkomen om de sprongen te maken en elkaar aan te moedigen. Hoewel het veel plezier biedt, moet het altijd met de nodige voorzichtigheid en respect voor de omgeving worden uitgevoerd om ongelukken te voorkomen en het milieu te beschermen.

Extra controle en forse boetes voor springen van bruggen

Waterschappen gaan de komende warme dagen extra controleren op recreanten die van bruggen, sluizen en stuwen springen. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 160 euro, waarschuwt ook Rijkswaterstaat. De waterbeheerders adviseren om op zwemwater.nl te kijken welk natuurwater geschikt is om te zwemmen. Op die site wordt ook bijgehouden of het zwemwater schoon en veilig is.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.