CDA stelt vragen over stand van zaken woningbouwprojecten

28 aug , 12:51 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 08 28t125443847
Voor de zomervakantie stelde de fractie van de CDA Harderwijk vragen over de stand van zaken in woningbouwprojecten. Uit de beantwoording blijkt dat woningbouwprojecten in Harderwijk veel vertraging hebben opgelopen en er flink wat uitdagingen zijn.

Woningbouwprojecten: veel vertraging en uitdagingen

In Harderwijk liggen verschillende woningbouwprojecten stil, wat voor veel onrust zorgt bij inwoners die wachten op nieuwe woonruimte. De projecten 'Small Smart Houses', 'Flora Jozina' en huisvesting voor arbeidsmigranten lopen allemaal vertraging op door verschillende redenen zoals juridische procedures en financiële problemen. De gemeente Harderwijk doet wat zij kan, maar de daadwerkelijke uitvoering ligt vaak in handen van ontwikkelaars en andere partijen. Dit zorgt ervoor dat de woningbouw, die zo hard nodig is, niet snel van de grond komt.

Small Smart Houses: vertraging door juridische en financiële uitdagingen

Het project 'Small Smart Houses' in Harderwijk beoogt de bouw van 20 microwoningen. De omgevingsvergunning is in juni 2024 verleend, maar door eerdere beroepen bij de Raad van State is er flinke vertraging ontstaan. De uitspraak van de Raad van State in oktober 2022 gaf groen licht, maar inmiddels hebben stijgende bouwkosten de haalbaarheid van het project bemoeilijkt. De gemeente en de initiatiefnemer hebben in maart 2024 nieuwe afspraken gemaakt om het project financieel haalbaar te houden. De bouw van deze woningen kan naar verwachting pas in het eerste of tweede kwartaal van 2025 starten. Het college benadrukt dat het hier om een particulier initiatief gaat en dat het vooral aan de ontwikkelaar is om de volgende stappen te zetten. De gemeente zal de benodigde grond bouwrijp maken en probeert het proces te ondersteunen waar mogelijk.

Flora Jozina: complexe situatie zonder duidelijke vooruitzichten

Het Flora Jozina-project bevindt zich in een nog complexere situatie. De gemeente Harderwijk is geen eigenaar van de gronden en kan daardoor weinig afdwingen. Er is een anterieure overeenkomst opgesteld om de ontwikkeling mogelijk te maken, maar de ontwikkelaar heeft deze niet ondertekend. Financiële obstakels, zoals stijgende rente en bouwprijzen, maken het project momenteel onhaalbaar. Daarnaast heeft de gemeenteraad het aantal te bouwen woningen drastisch naar beneden bijgesteld, wat de plannen nog verder compliceert. Pogingen om het sociale deel van de woningbouw af te kopen hebben geen positief resultaat opgeleverd. Zonder de betrokkenheid en financiële inzet van de ontwikkelaar, verwacht de gemeente voorlopig geen start van de woningbouw op deze locatie. Dit betekent dat de situatie ter plekke voorlopig onveranderd blijft, wat de vooruitgang van de woningbouw in Harderwijk verder belemmert.

Arbeidsmigrantenhuisvesting: juridische procedures zorgen voor stilstand

Het project voor huisvesting van arbeidsmigranten loopt ook vertraging op door juridische procedures. Hoewel de omgevingsvergunning al in maart 2022 is verleend, is er beroep aangetekend bij de rechtbank Gelderland, die in 2023 de vergunning grotendeels in stand hield. Echter, tegen deze uitspraak is weer hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Tot op heden is er nog geen zittingsdatum vastgesteld. Hierdoor kan de bouw niet starten, en de gemeente heeft aangegeven dat ze weinig mogelijkheden heeft om het proces te versnellen. Dit betekent dat de verwachte opleverdatum voorlopig nog ongewis blijft. De vertragingen zorgen voor een gemiste kans op tijdige uitbreiding van de huisvesting voor arbeidsmigranten, die belangrijk zijn voor de lokale economie van Harderwijk.

Belang van woningbouw in Harderwijk

Het belang van woningbouw in Harderwijk kan niet genoeg benadrukt worden. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, en projecten zoals 'Small Smart Houses' en 'Flora Jozina' zouden hier een oplossing voor kunnen bieden. De vertragingen in deze projecten zorgen echter voor frustratie bij inwoners die wachten op woonruimte. De gemeente Harderwijk zet zich in om woningbouwprojecten te faciliteren, maar stuit vaak op problemen die buiten haar controle liggen. Dit onderstreept de noodzaak voor betere samenwerking tussen ontwikkelaars, gemeente en andere betrokkenen om de woningbouw in Harderwijk zo snel mogelijk vlot te trekken en te zorgen voor voldoende woonruimte voor iedereen.
ontwerp zonder titel 2024 08 28t125443847

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.