PvdA/GL stellen vragen over geluidswerende maatregelen Leuvenumseweg

28 aug , 13:01 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 08 28t131439776
De provincie Gelderland gaat in 2025 onderhoud uitvoeren aan de Leuvenumseweg. Dit onderhoud is mede door inzet van de gemeente Harderwijk gericht op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Toch maken omwonenden zich zorgen over de geluidsoverlast die door het toenemende verkeer ontstaat. Volgens hen zijn er in de huidige plannen geen maatregelen opgenomen om dit probleem aan te pakken. Dit terwijl de overlast voor hen aanzienlijk is en de volgende onderhoudsronde pas over tien jaar wordt verwacht.

Geluidsoverlast langs Leuvenumseweg neemt toe

De toename van het verkeer op de Leuvenumseweg zorgt voor meer geluidsoverlast voor omwonenden. Tijdens overleg tussen de provincie, de gemeente en het platform N302 eind 2023, bleek dat volgens de provincie niet genoeg woningen langs de weg staan om geluidswerende maatregelen te rechtvaardigen. Volgens omwonenden is er echter een fout gemaakt in de berekeningen: de 15 appartementen in het Leuvenumsehof zijn als één wooneenheid gerekend, terwijl het in werkelijkheid om 15 aparte woningen gaat. Door deze fout aan te passen, zou de weg wel in aanmerking komen voor maatregelen.

Actieplan biedt nieuwe mogelijkheden

Het recent ingevoerde Gelders Actieplan Geluid biedt kansen om de geluidsproblemen aan te pakken. De plandrempel voor geluid is verlaagd naar 50 dB, waardoor meer woningen langs de Leuvenumseweg in aanmerking komen voor geluidswerende maatregelen. De omwonenden zien graag dat de gemeente Harderwijk zich hiervoor inzet bij de provincie. Er zijn nu meer opties dan alleen het aanbrengen van stil asfalt, zoals diffractoren (WhisWall) langs de weg en een lagere maximumsnelheid. Deze maatregelen kunnen de geluidsoverlast voor bewoners aanzienlijk verminderen. De fracties van PvdA en GroenLinks hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W. Zij hopen dat de gemeente zich bij de provincie hard maakt voor betere bescherming van de omwonenden van de Leuvenumseweg.
ontwerp zonder titel 2024 08 28t131439776

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.