D66 stelt vragen over wachttijden bij CJG Harderwijk

23 sep , 12:27 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 23t122949190
D66 Harderwijk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders over de hulpverlening van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De partij maakt zich zorgen over de lange wachttijden voor kinderen en ouders die hulp nodig hebben. Ondanks eerdere maatregelen lijkt de wachttijd nog steeds te lang, wat volgens D66 nadelige gevolgen heeft voor gezinnen die snel hulp nodig hebben. D66 wil graag duidelijkheid over de huidige situatie en welke stappen het college neemt om deze problemen op te lossen.

Wachttijden blijven een probleem

D66 vraagt zich af waarom de wachttijden bij het CJG nog steeds zo lang zijn. Volgens de partij krijgen zij signalen dat zowel kinderen als ouders lang moeten wachten voordat zij een intake kunnen krijgen, en daarna duurt het nog langer voordat ze daadwerkelijk hulp ontvangen. De partij wil weten wat de actuele wachttijd voor een intake is en hoe deze zich verhoudt tot eerdere jaren, zoals 2022 en 2023. Daarnaast vraagt D66 hoeveel kinderen en ouders op dit moment op de wachtlijst staan en welke maatregelen het college al heeft genomen om de wachttijden te verkorten.
D66 is ook bezorgd over de uitgebreide intakeprocedure bij het CJG, de zogenaamde ‘verklarende analyse’. Deze procedure, die vijf sessies kan duren, zorgt ervoor dat het soms maanden duurt voordat een gezin de juiste hulp krijgt. Volgens D66 zijn er echter hulpverleners die een dergelijke analyse in slechts één of twee sessies kunnen doen. De partij vraagt zich af waarom er dan gekozen is voor een langere variant en of er mogelijkheden zijn om dit proces te versnellen. Het CJG is bedoeld om snel en effectief hulp te bieden, maar volgens D66 is dit op dit moment nog niet altijd het geval.

Gevolgen voor gezinnen

De fractie van D66 maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de lange wachttijden en trage procedures. Door het wachten op hulp kunnen problemen in gezinnen verergeren, waardoor zwaardere hulp nodig is dan oorspronkelijk gepland. D66 vraagt het college of zij op de hoogte is van dit probleem en welke stappen worden ondernomen om te voorkomen dat gezinnen hierdoor nog verder in de problemen komen. Ook wil de partij weten of er data beschikbaar zijn over hoeveel gezinnen direct de juiste hulp krijgen na de verklarende analyse, en hoeveel gezinnen daarna nog worden doorverwezen naar andere hulpinstanties.
Een ander punt van zorg voor D66 is de personeelsbezetting bij het CJG. Eerder waren er personeelstekorten, wat de dienstverlening vertraagde. De partij wil graag weten hoe het nu staat met het personeelsverloop en ziekteverzuim, en in hoeverre dit nog steeds invloed heeft op de hulpverlening.

Toekomstige maatregelen

D66 dringt erop aan dat het college verdere maatregelen neemt om de situatie bij het CJG te verbeteren. De partij vraagt specifiek welke acties er op dit moment lopen om de wachttijden te verkorten en of het mogelijk is om de verklarende analyse te versnellen. Daarnaast wil D66 dat het college goed monitort of gezinnen de juiste hulp krijgen en of verdere doorverwijzing noodzakelijk is.
Het is duidelijk dat D66 Harderwijk zich zorgen maakt over de gang van zaken bij het CJG en hoopt op snelle verbeteringen. De partij hoopt dat het college snel met antwoorden en oplossingen komt om de hulpverlening aan kinderen en gezinnen in Harderwijk te verbeteren.
ontwerp zonder titel 2024 09 23t122949190

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.