Thema-avond over wonen brengt problemen en oplossingen wooncrisis in kaart

26 sep , 9:45 Nieuws
pvda 1
Een bomvolle zaal met woningzoekenden, deskundigen en geïnteresseerden uit Ermelo en Harderwijk en ging dinsdagavond in De Roef in gesprek over de problemen, oorzaken en mogelijke oplossingen van de wooncrisis. Goed zichtbaar werd tijdens de door Progressief Ermelo en PvdA/GroenLinks Harderwijk georganiseerde thema avond dat de wooncrisis niet alleen jongeren, maar ook ouderen treft die geen passende woonruimte kunnen vinden.

Woningzoekenden

Onder leiding van gespreksleider Evelien Kars, fractievoorzitter van Progressief Ermelo, kwamen als eerste woningzoekenden aan het woord. Zij vertelden vaak al vele jaren op zoek te zijn naar woonruimte, maar schetsten ook welke invloed en zorgen het geeft op hun leven en levensplanning.

CPO

Vervolgens was het woord aan het panel van deskundigen. Erik Verhoef van Veluwse Architecten vertelde over voorbeelden Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, waarbij bijvoorbeeld een groep woningzoekenden de handen ineenslaan om samen een bouwproject te starten en realiseren in plaats van dit over te laten aan projectontwikkelaars. Verhoef benoemde mooie voorbeelden in onze regio en gaf ook aan dat dit meer mogelijkheden en kostenbesparing oplevert.

Knarrenhof

Doris Goosen vertelde als initiatiefnemer van een Knarrenhof in Harderwijk over de mogelijkheden die deze woonvorm kan bieden, waarbij centraal staat dat bewoners omzien naar elkaar. De urgentie om juist voor deze collectieve woonvorm te kiezen in Gemeenten wordt steeds groter doordat het leveren van passende zorg in rap tempo afneemt. Daarnaast helpt het ook voor 7x doorstroming op de woningmarkt. In verschillende plaatsen zijn al met succes deze Knarrenhofjes gerealiseerd en ook in Ermelo en Harderwijk zijn concrete plannen in wording.

Transformatie vakantiewoningen

Journalist Martijn Reuvers van Follow The Money deed onderzoek naar de ontwikkeling waarbij vakantiewoningen in het bestemmingsplan worden getransformeerd naar huisjes met een woonbestemming. Hij vertelde over de gevolgen daarvan, maar stipte ook knelpunten aan, zoals het beheer en kosten van wegen, riolering voor rekening van de gemeenschap tegenover de forse waardestijging die eigenaren van deze huisjes soms maken zo'n transformatie.

UWoon

Vanuit UWoon gaf beleidsmedewerker Ellen Roza inzicht in de mate van doorstroming van huurwoningen, die zo'n 5% per jaar bedraagt. Ze vertelde ook wat de verhuiscoach van UWoon kan betekenen om doorstroming te bevorderen, lichtte de huidige situatie in onze regio toe en wat nodig is voor UWoon en gemeenten om meer aanbod te realiseren. Vanuit de zaal hadden ook de Ermelose wethouder Arap-John Tigchelaar, Wilco Bos van PvdA Harderwijk en Laurens de Kleine, lid van de urgentiecommissie Noord-Veluwe, mooie en informatieve bijdragen. De Kleine gaf bijvoorbeeld inzage in waarop urgentie wordt beoordeeld en schetste hoeveel woningen worden toegewezen op basis van urgentie, namelijk zo'n 40 à 45 per jaar over de gehele Noord-Veluwe.

Podcast

Tussen alle waardevolle bijdragen van deskundigen was er veel gelegenheid voor vragen van aanwezigen in de zaal. In de pauze en na afloop werd er ook een podcast opgenomen met de deskundigen en betrokkenen, die binnenkort terug te luisteren is via de kanalen van Progressief Ermelo.
pvda 2jpg

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.