DNA-kit is een van de preventiemiddelen om autoinbraken tegen te gaan

24 apr 2017, 8:43 Nieuws
dna kit drielanden inbraken auto preventie w hnn
Vrijdag 21 april werd er in winkelcentrum de eerste DNA-kit uitgereikt. Bewoner van de wijk de heer Dijkhuizen mocht deze in ontvangst nemen uit handen van burgemeester Harm Jan van Schaik.

Preventie

Tientallen bewoners en vertegenwoordigers van de verschillende betrokken partijen waren aanwezig bij de uitleg over de DNA-kit. Één van de preventiemiddelen om het aantal auto-inbraken in de wijk tegen te gaan. Daphne Alberts, bewoner uit Drielanden: “We zijn in oktober begonnen met de 1e gesprekken met elkaar. Omdat we samen met onder andere de gemeente en de politie wilde weten wat we konden doen. Hierbij was één van de 1e stappen het uitbreiden van de Whatsapp-groepen.
” Inmiddels zijn er alleen al in Drielanden zo’n 25 WhatsappAlert-groepen met 50 bewoners per groep. “Dat vinden wij als gemeente een mooi initiatief. Het is een fors aantal betrokken bewoners dat zich samen wil inzetten voor de veiligheid in de wijk,” aldus burgemeester Harm Jan van Schaik.

dna-kit

Goed samenspel

Roy Abels, voorzitter van wijkvereniging Drielanden, is ook erg blij met de actie. " Vanuit de wijkvereniging zijn wij vooral in de beginfase betrokken geweest bij de gesprekken. Als "klankbord" van de wijk. Uiteindelijk zijn het de bewoners die samen met de politie en de gemeente deze stap hebben gezet. Het is een goed samenspel en iedereen ziet nu ook dat er écht wat gebeurt." Dat samenspel onderschrijft burgemeester van Schaik ook. " We hebben als gemeente zoveel mogelijk partijen geprobeerd hierbij te betrekken. Bijvoorbeeld de autodealers in de gemeente. Ook hebben we de mogelijkheden van cameratoezicht bekeken. Daaruit is gebleken dat die methode te weinig zal gaan opleveren. De kans op herkenning is te laag."

DNA-kit

Om de auto-inbraak golf in Drielanden en Harderwijk een halt toe te roepen, heeft de "actiegroep" de hulp ingeroepen van het bedrijf SDNA. Dit bedrijf is gespecialiseerd in forensic marking en heeft onder andere de auto-kit ontwikkeld. Met dit preventiemiddel wordt een auto minder attractief voor inbrekers. Een auto of onderdelen krijgen een unieke code en zijn daarmee later niet door te verkopen. De auto-kit is te koop voor €15. Normaal kost deze set €70. Een aanvraagformulier is bij de gemeente te verkrijgen.

Lees ook