Gemeente Harderwijk moet bezuinigen

21 jul , 7:49 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 07 21t081757650
De gemeente Harderwijk moet flink bezuinigen. De inkomsten dalen, terwijl de taken toenemen. Dit leidt tot een tekort in de meerjarenbegroting. Het college heeft daarom een plan opgesteld om de komende jaren te bezuinigen. Na de vakantie zal de gemeenteraad deze voorstellen bespreken in commissievergaderingen en besluiten nemen in de raadsvergadering.

Bezuinigen. Wat betekent dit voor jou?

De gemeente Harderwijk staat voor een grote financiële uitdaging en moet bezuinigen om een sluitende begroting te realiseren. Deze bezuinigingen hebben invloed op verschillende sectoren en doelgroepen. Het college heeft geprobeerd een evenwicht te vinden tussen noodzakelijke ombuigingen en de ambities voor de stad. De komende periode blijft de gemeente de financiële ontwikkelingen nauwlettend volgen om indien nodig bij te sturen​.

Minder onderhoud voor openbare ruimte

Een van de belangrijkste bezuinigingsmaatregelen betreft het onderhoud van de openbare ruimte. Het onderhoudsniveau van wegen, civiele kunstwerken, straatmeubilair, en technische installaties wordt verlaagd. Dit betekent dat er minder vaak schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden zullen plaatsvinden. Hierdoor kan het straatbeeld minder verzorgd zijn dan voorheen, wat invloed heeft op de uitstraling van de stad.

Verhoging van diverse belastingen

Om de financiële tekorten op te vangen, worden verschillende gemeentelijke belastingen verhoogd. Zo wordt de onroerendezaakbelasting (OZB) naast de trendmatige stijging extra verhoogd met 10% in 2025 en mogelijk nog eens met 5% in 2026. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog met 250%. Deze verhogingen zullen direct merkbaar zijn in de portemonnee van inwoners en bezoekers.

Vermindering subsidies en voorzieningen

De gemeente gaat ook bezuinigen op subsidies en voorzieningen. Subsidies voor culturele instellingen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties worden verlaagd. Dit betekent dat evenementen mogelijk minder vaak georganiseerd zullen worden en dat sommige voorzieningen minder goed onderhouden worden. Ook de subsidie voor peuteropvang wordt versoberd, wat invloed heeft op ouders met jonge kinderen.

Duurder parkeren en recreëren

Parkeren in Harderwijk wordt duurder. De gemeente verhoogt de parkeertarieven en schaft mogelijk de eerste twee uur gratis parkeren af. Dit heeft gevolgen voor zowel inwoners als bezoekers die met de auto komen. Ook recreatieve activiteiten zoals zwemmen worden duurder. De tarieven voor zwemlessen en recreatief zwemmen bij Sportcomplex de Sypel gaan omhoog. Dit kan een drempel vormen voor mensen die regelmatig gebruik maken van deze faciliteiten.

Minder ondersteuning voor evenementen

De ondersteuning vanuit de gemeente voor vernieuwende evenementen stopt. Dit betekent dat er minder nieuwe en unieke evenementen in Harderwijk georganiseerd zullen worden. De gemeente blijft wel inzetten op bestaande grote evenementen, maar de kans op vernieuwing en diversiteit in het aanbod neemt af. Hierdoor kan het culturele leven in Harderwijk minder dynamisch worden.

Impact op het sociale domein

Ook in het sociale domein worden bezuinigingen doorgevoerd. Subsidies voor kinderwerk en activiteiten zoals het Huttenfeest worden verlaagd. Daarnaast wordt er meer inzet van eigen inwoners verwacht voor de organisatie van wijk- en vrijwilligersactiviteiten. Dit betekent dat de gemeente minder professionele ondersteuning biedt en meer leunt op de inzet en motivatie van de inwoners zelf. Deze maatregel sluit aan bij de visie ‘Harderwijk zijn wij Samen’.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.