Moeten e-bikers en fatbikers een helm op?

19 jul , 11:26 Nieuws
ontwerp zonder titel 83
De verkeersveiligheid kan flink verbeteren door een helmplicht voor e-bikes en fatbikes. De ANWB is een groot voorstander van deze maatregel, terwijl de Fietsersbond vindt dat het dragen van een helm een vrije keuze moet blijven. Toch blijft het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers stijgen, wat een zorgwekkende ontwikkeling is. Daarom is het belangrijk om de voor- en nadelen van een helmplicht te bekijken.

Verkeersveiligheid verbeteren

Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers stijgt flink, vooral onder gebruikers van e-bikes en fatbikes. Deze fietsen kunnen hoge snelheden bereiken, waardoor het risico op ernstige ongelukken toeneemt. Hersenchirurgen waarschuwen regelmatig voor de gevaren en pleiten voor het dragen van een helm om hersenschade te voorkomen. De ANWB ondersteunt deze oproep en benadrukt het belang van maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door een helmplicht in te voeren, kunnen ernstige verwondingen bij ongelukken worden verminderd.

Standpunten van ANWB en Fietsersbond

De ANWB is duidelijk voorstander van een helmplicht voor kwetsbare fietsers zoals kinderen en ouderen. Ze zien een stijging in het aantal ongelukken en vinden het noodzakelijk om snel maatregelen te nemen. De Fietsersbond is echter tegen een verplichte helm. Zij vrezen dat dit het fietsen minder populair maakt en mensen eerder de auto zullen pakken, wat leidt tot minder beweging en grotere gezondheidsproblemen. De bond benadrukt dat vooral kinderen tot twaalf jaar en ouderen boven de zeventig jaar een helm zouden moeten dragen, maar dan wel op vrijwillige basis.

E-bikes en fatbikes onderscheiden

Het verkeer wordt steeds drukker en er komen steeds meer soorten fietsen bij. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om op een speed pedelec een helm te dragen, omdat deze fietsen snelheden tot 40 kilometer per uur kunnen bereiken. E-bikes en fatbikes kunnen ook hoge snelheden halen en het is daarom belangrijk om deze te onderscheiden van gewone fietsen. Een helmplicht voor deze fietsen zou ervoor zorgen dat automobilisten beter kunnen inschatten hoe snel een fietser rijdt. Daarnaast zijn veel gebruikers van fatbikes jong en onervaren, wat het risico op ongelukken verhoogt. Een helmplicht zou deze jonge fietsers extra bescherming bieden.

Helmplicht?

Invoering van een helmplicht voor e-bikes en fatbikes is een belangrijk onderwerp in de discussie over verkeersveiligheid. Hoewel de Fietsersbond vreest voor een afname van fietsgebruik, kan het dragen van een helm levens redden en ernstige verwondingen voorkomen. Het is aan de beleidsmakers om de verschillende standpunten af te wegen en een beslissing te nemen die de veiligheid op de weg vergroot.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.