Tropisch weer met kans op onweer vandaag

20 jul , 8:09 Nieuws
ontwerp zonder titel 99
Deze zaterdag begint als een tropische zomerdag, maar eindigt mogelijk met stevige onweersbuien. Vooral in Limburg, Brabant, Gelderland en Utrecht kan het flink losgaan met regen, onweer, windstoten en hagel. De eerste buien worden verwacht vanaf 16 uur in de middag. Ook in de nacht naar zondag is er kans op heftige regen- en onweersbuien.

Waarschuwing voor onweer

Het KNMI heeft voor zaterdag code geel afgegeven. Dit betekent dat er mogelijk gevaarlijk weer op komst is. Bij code geel moet je extra opletten, vooral als je onderweg bent. Het kan gaan om zware windstoten, onweer, hevige regen of hagel. Deze weersomstandigheden kunnen gevaarlijk zijn, dus wees voorbereid als je de weg op moet.
Code geel wordt vaak 48 uur van tevoren afgegeven en geldt voor verschillende provincies. Hierdoor kan het zijn dat de ene provincie een waarschuwing krijgt, terwijl er in een andere provincie niets aan de hand is. Weerbedrijven kunnen ook zelfstandig code geel afgeven, met een zekerheid van minstens 60 procent.

Zaterdag: Tropische warmte

Zaterdag begint tropisch warm met temperaturen van 28 tot 33 graden. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten, wat zorgt voor warme lucht in het hele land. Zelfs op de stranden wordt het 27 tot 29 graden door de aflandige wind. Het is overdag droog en zonnig, maar in de loop van de middag neemt de bewolking toe. Aan het einde van de middag kunnen er in het zuidoosten stevige onweersbuien ontstaan. De meeste plaatsen blijven echter droog tot de avond.
In de avond draait de wind naar het zuidwesten en neemt de bewolking verder toe. In de nacht naar zondag kunnen op meerdere plekken in het land onweersbuien ontstaan. Deze buien kunnen gepaard gaan met veel regen in korte tijd, hagel en windstoten tot 80 km/uur. Het blijft een warme nacht met minima van 17 tot 20 graden.

Zondag: Minder warm met buien

Zondag verandert het weerbeeld aanzienlijk. De temperatuur daalt naar 20 graden aan de kust en 25 tot 26 graden in het oosten. Er waait een matige westenwind en verspreid over het land kunnen er buien vallen. Vooral in de ochtend zijn er buien in de oostelijke helft van het land, soms met onweer. De kustgebieden houden het droger en zonniger in de middag. In de loop van de middag trekken de buien weg en 's avonds is het op veel plekken droog met zon.

De nieuwe week belooft wisselvallig weer

Maandag tot en met woensdag blijft het wisselvallig met temperaturen tussen 20 en 23 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige (zuid)westenwind en er vallen enkele buien. Vooral dinsdag is er kans op meer regen, terwijl het op de andere dagen beperkt blijft. Na woensdag neemt de kans op neerslag af en overheerst droog weer met regelmatig zon. De temperatuur blijft wat achter voor de tijd van het jaar, met maxima tussen 19 en 23 graden. Richting het weekend kan de temperatuur mogelijk weer oplopen tot 25 graden in delen van het land.
Kortom, geniet van de tropische warmte op zaterdag, maar houd rekening met mogelijke onweersbuien later op de dag en in de nacht. Zorg dat je voorbereid bent en pas je plannen aan indien nodig. Het wordt een afwisselend weekend met tropische hitte, onweer en daarna minder warme temperaturen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.