Protestacties bij Dolfinarium Harderwijk zorgen voor spanningen

20 okt , 9:29 Nieuws
afbeelding van whatsapp op 2024 10 20 om 093131 550c1fca
Op zaterdagochtend blokkeerden enkele tientallen dierenactivisten de ingangen van het Dolfinarium in Harderwijk. De protestacties werden georganiseerd door de organisaties Bite Back en Active for Justice. De demonstranten willen aandacht vragen voor wat zij beschouwen als slechte leefomstandigheden van de dieren in het park. Met spandoeken, protestborden en enkele activisten in dolfijnenpakken hopen zij hun boodschap over te brengen aan het publiek.

Activisten eisen sluiting van het Dolfinarium

Tijdens de protestacties maakten de activisten duidelijk dat zij niet akkoord gaan met de manier waarop het Dolfinarium met de dieren omgaat. Ze geven als voorbeeld de stellerzeeleeuwen, die volgens hen in een veel te klein bad worden gehouden. Ook stellen ze dat het Dolfinarium dolfijnen laat surfen met trainers op hun neus, en dat zeeleeuwen met vinnen zwaaien naar het publiek. Volgens de demonstranten zijn dit overtredingen van eerdere afspraken met de overheid. “Wij willen dat het park sluit en de dieren een betere toekomst krijgen,” zegt een woordvoerder van Bite Back. De activisten zeggen dat zij de blokkade zolang mogelijk willen volhouden, ook als het Dolfinarium andere ingangen opent voor bezoekers. Hiermee willen ze aandacht blijven vragen voor hun boodschap tegen het houden van dieren in gevangenschap.

Dolfinarium reageert fel op protestacties

Het Dolfinarium veroordeelt de protestacties en noemt het gedrag van de activisten “crimineel” en “onacceptabel”. In een verklaring geeft het park aan dat de blokkade een schending van de wet is en dat de acties de veiligheid van bezoekers, medewerkers en dieren in gevaar brengen. Het park uit zijn teleurstelling dat de politie de activisten om 17:00 uur zonder verdere consequenties liet vertrekken, ondanks de huisvredebreuk. Het Dolfinarium benadrukt dat het alle juridische mogelijkheden zal inzetten om de activisten verantwoordelijk te houden en eventuele schade te verhalen. “Dit soort acties is roekeloos en illegaal,” aldus de woordvoerder van het Dolfinarium. Desondanks stelt het park dat het zich zal blijven inzetten om bezoekers te inspireren en te informeren over natuurbehoud. Ze nodigen mensen uit om zelf te komen kijken hoe de dieren worden verzorgd door hun team van professionals.

Blokkade leidt tot verstoring en alternatieve maatregelen

Vanwege de protestacties moest het Dolfinarium zaterdagochtend om 10:30 uur een alternatieve ingang openen, zodat bezoekers toch het park konden betreden. Het is nog onduidelijk hoeveel bezoekers hinder hebben ondervonden van de blokkade, maar de demonstratie zorgde wel voor de nodige aandacht in de media. Zowel de activisten als het Dolfinarium benadrukken hun standpunten, waarbij de activisten de leefomstandigheden van de dieren aan de kaak willen stellen en het park juist hun zorg voor de dieren benadrukt. De protestacties van zaterdag laten zien hoe groot de kloof is tussen de activisten en het Dolfinarium, en het is niet duidelijk hoe dit conflict verder zal verlopen. Ondertussen houdt het Dolfinarium vast aan hun standpunt en zal het stappen ondernemen tegen de acties. Beide partijen lijken vastberaden, waardoor het onderwerp waarschijnlijk nog wel even op de agenda blijft.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.