Stadsidee 2017, Samen Kleuren We De Stad

17 aug 2017, 19:53 Nieuws
stadsidee 5
Er kan gestemd worden! 16 projecten van inwoners worden voorgeschoteld aan de andere inwoners. Het idee met de meeste stemmen zal worden uitgevoerd. Welk Stadsidee wil jij graag in Harderwijk of Hierden hebben? Wij hebben ze hier voor je verzameld.

Stadsidee 2017

Het project ‘Samen kleuren we de stad’ geeft u de mogelijkheid om zelf een kleurrijk tintje te geven aan uw buurt. De ideeën zijn inmiddels ingeleverd en gepubliceerd. Op deze website
kun je stemmen de genomineerde Stadsideeën 2017. Stemmen kan tot en met 14 september 2017. In totaal heeft de gemeente Harderwijk € 45.000 beschikbaar gesteld voor de bedenkers om het idee uit te voeren. Mocht het nodig zijn, dan helpt de gemeente ook bij de uitvoering. Woensdag 20 september wordt het winnende idee bekend gemaakt. Bekijk snel de ideeën. Kies je een idee in je eigen wijk? Of vind je stiekem het idee in een andere wijk leuker?

BBQ PARK KOP VAN STADSWERVEN

In het te realiseren park op de kop van Stadswerven worden een 4-tal BBQ plaatsen gerealiseerd met electrische BBQ’s die vrij te gebruiken zijn. De BBQ’s in een duurzame RVS kabinet zijn onderhoudsarm en worden gemonteerd op een betonnen plaat samen met een picknicktafel, een afdak en prullenbak. Deze kookplaatsen zullen veel groepen mensen aantrekken, waardoor het park een gezellige plek wordt waar Harderwijkers ontspannen en elkaar ontmoeten. Zeker voor mensen met kleinere tuinen, zoals bijvoorbeeld in de binnenstad, is het park met de BBQ plaatsen een enorme aanwinst. Lees meer

PIRATENSCHIP BIJ HET STRANDEILAND

Het lijkt mij een heel leuk idee om een spannend piratenschip voor de jeugd bij het strandeiland neer te zetten. Het springt snel in het oog en trekt daardoor nog meer bezoekers naar Harderwijk. Daar kunnen ze klimmen en ravotten. Het is denk ik een goede investering dat zichzelf terugverdiend.
Met een beetje fantasie hoe het ontwerp eruit zal gaan zien is veel mogelijk. Een unieke kans om het waterfront een speels ontwerp dat met water en varen de kinderen veel plezier kunnen beleven.

AANLEG/REALISATIE VERKEERSTUIN OP HET TERRIEN DE RIETMEEN

Het bestuur van de Stichting Rietmeen wil zich hierbij aanmelden voor het Stadsidee 2017. Dit willen we graag doen door vorm en inhoud te geven aan bestaande plannen om op het terrein van de Rietmeen een verkeerstuin te realiseren. Als burgerschapsinitiatief met als doelstellingen op het gebied van Groen, Duurzaamheid en Talentontwikkeling vinden wij deze mogelijkheid van toepassing om mee te dingen naar een toekenning van middelen. We beschikken hiervoor over een fantastisch terrein en mooie en concrete plannen voor de realisering. Op de aanwezige asfaltplaat willen we graag een infrastructuur maken en belijning aanbrengen die verschillende bestaande verkeerssituaties nabootsen in de wijken Stadsweiden en Drielanden. Lees meer

HERBOUW LUTTEKEPOORT

Harderwijk beschikte vroeger over 5 prachtige stadspoorten, waarvan alleen de Vispoort nog geheel intact is. Aan de landzijde stond ook een prachtige poort: de Luttekepoort. Deze is bij de aftocht van de Franse bezetter in 1673 helaas deels vernietigd. Gelukkig beschikken we nog over oude stadskaarten waarop de imposante poort te zien is. Herbouw van de Luttekepoort bij de ingang van de Luttekepoortstraat zou de stad vanaf de Houtwalgarage een prachtige entree bieden en doet recht aan de rijke historie van de stad. Lees meer

HARDERWIJK BRUIST!

Hoe zorgen we dat ideeën sneller van de grond komen?
Hoe zorgen we voor meer samenwerking en verbinding?
Hoe zorgen we dat meer mensen enthousiast worden om mee te doen en mee te helpen?
Hiervoor organiseren we Harderwijk Bruist, een lokale beweging waarin bewoners, organisaties, ondernemers en de gemeente samenwerken aan een leefbare en sociale stad. Harderwijk Bruist is geïnspireerd op het succesvolle Gouda Bruist en werkt volgens de zogenaamde BRUISmethode die staat beschreven in ‘Bruisen, Brouwen, Binden – handboek voor lokale community builders’.
Er komen steeds meer Buispunten in Nederland. Al die levendige en positieve community’s gaan ervoor zorgen dat de focus in de samenleving op andere dingen komt te liggen. Niet op problemen, maar op mogelijkheden. Niet op standaard oplossingen, maar op creatieve activiteiten en projecten. Niet op scheiding en verdeling, maar op verbinding en samenwerking. Niet op saaie activiteiten, maar op plezier en dynamiek. Niet op afwachtende mensen, maar op zelf verantwoordelijkheid nemen.
De komende 3 jaar gaan we aan de slag met Harderwijk Bruist om dit tot een succes te maken en we hopen uiteraard dat het ook daarna een vervolg krijgt.

FIETSTAXI

De fietstaxi, functioneel en fun in Heerlijk Harderwijk In het straatbeeld van ons Heerlijk Harderwijk past de leuke fietstaxi: functioneel en fun! Met twee fietstaxi’s kunnen we Heerlijk Harderwijk op twee fronten nog leuker en beter maken: Voor senioren en voor toeristen.
Seniore) Harderwijkers kunnen de fietstaxi bellen als ze zelf geen (goed) vervoer hebben. Of je nou iemand wilt bezoeken in het ziekenhuis, naar de kapper of een kennis wilt, of je wilt even gezellig naar het centrum ….. met de fietstaxi kom je (weer) overal. En dit vervoer hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot senioren. Het praktisch nut voor anderen zal vanzelf wel blijken…..
Toeristen kunnen de fietstaxi boeken voor een prachtig ritje in of rond onze mooie stad. Een heuse excursie: ontspannen achterin de fietstaxi ontdekt men veel van de pareltjes die onze stad rijk is: een toffe belevenis.
Succes verzekerd, en ondertussen genieten de (andere) toeristen en de inwoners van Harderwijk van de superleuke fietstaxi in het straatbeeld van de stad.

SPEELPLEZIER OP HET STRANDEILAND

Wat zo mooi is, iedereen mag en kan genieten. Wat ons idee is om het Strandeiland nog functioneler te maken. Plezier voor de ouders,in de uitspanning. Oudere jeugd maakt muziek en de jongste zouden vreselijk veel plezier hebben om op touwbruggen te klimmen te balanceren kortweg uitdagingen aan te gaan! Lees meer

HARDERWIJK LINNAEUS – MOOIE BOMEN STAD

Linnaeus is in Harderwijk gepromoveerd. Idee is om in veel straten niet alleen een rij met dezelfde bomen te plaatsen maar ook soms een aparte boom. Dan kan er een stads- en fietswandeling komen langs de bomen: educatief en mooi.
Er zijn al veel mooie bomen, maar er zouden nog veel aparte bomen bij kunnen: zakdoekjes- of vaantjes boom, sneeuwklokjesboom, Paulownia, Tulepo, Mammoetboom-Metasequoia en nog veel meer. Wij (mijn vrouw en ik zijn Wageningers met veel kennis over bomen en planten) zouden daar indien gewenst een lijst van kunnen maken samen met de plantsoenendienst.
Behalve mooie nieuwe bomen zijn dan nodig, een folder over Harderwijk Linnaeus en bomen stad, naamborden op de bomen (Latijn en Nederlands) en wat kenmerken, zoals bloeitijd, bijzonderheden. Dit zou ook digitaal kunnen, ik ben geen ICT-deskundige maar stel me voor dat je zelfs een app kunt maken die als je bij een boom staat gelijk een hele beschrijving op je mobiel krijgt

SPEELWEIDEN

Het idee is gekomen in samenwerking met Joel Helms, hij is een personaltrainer en geeft in Harderwijk bootcamp lessen. Hij heeft mij geholpen om een mooi concept neer te zetten waarin hij de focus heeft gelegd op zijn werkgebied.
Zelf ben ik (Thijs Lieman) begonnen met dit idee als buurtbewoner die mooie projecten in andere buurten zag, die hier in stadsweiden en de stad nog niet zijn. Dan bedoel ik drielanden ; hier zijn een aantal mooie natuurlijke speeltuinen, gemaakt van natuurlijk materiaal waarin kinderen echt lekker hun fantasie kunnen laten gaan. Ik bedoel ook het laatste project van jullie bij het station. Wat een mooie natuurlijke speeltuin is dat geworden zeg.
Hier in de stadsweiden zijn al wel een aantal speeltuinen, maar geen grotere van natuurlijke materialen. In de stad ook niet. Lees meer

SKATEBAAN

Om de skatebaan bij de tunnen tussen Harderwijk en stadswijden uit te breiden en van cement te maken voor de skaters, steppers en bmxers. Lees meer

WATERSPEELPLAATS VELDKAMP

Wat willen we eigenlijk? Een natuurlijk ogende vijver die voor omwonenden goed te onderhouden is en waar de randbeplanting is aan te passen en makkelijk kan aansluiten bij plannen voor beplanting in de buurttuin daar vlakbij. Ook willen we een waterspeelplaats voor kinderen, met eventueel een uitloop naar een wadi (voor overtollig water)
Een belangrijk aspect voor de BVVeldkamp, namens wie ik het stadsidee inzend is dat de buurt meedenkt, maar vooral meedoet! In onderhoud, in aanplant, te vergelijken met het onderhoud van de nabij gelegen buurttuin. De tussenliggende bossages kunnen op termijn worden ontwikkeld tot een soort voedselbos. Lees meer

SKATEBAAN VOOR ZOMER EN WINTER

Een skeelerbaan voor iedereen op de bestaande natuurijsbaan dat willen Schaatsvereniging Viking en IJsclub Volmoed realiseren. Aan het zuidelijke uiteinde van het nieuwe Waterfront ligt de natuurijsbaan van Volmoed. Een schitterende locatie waarop we trots mogen zijn. Aansluitend aan de Stille Wei voor evenementen en het Stadstrand om te relaxen en te ontmoeten zou het mooi zijn als er in het Waterfront ook ruimte is voor de actieve jeugd van Harderwijk. Een baantje asfalt op de ijsbaan biedt de jeugd een veilige plek om te skaten als de ijsbaan niet onder water staat. Die veiligheid is op de openbare weg niet meer te vinden. Lees meer

LICHTGEVEND FIETSPAD

Het idee is gebaseerd op het fietspad in Neunen, door Studio Roosegaarde. Mijn idee is dan ook om glow in the dark steentjes in het asfalt te verwerken. die zich overdag in de zon opladen, en die ’s nachts dan zorgen voor een mooi effect, en ook nog eens zorgen dat er een stuk minder of geen lantaarnpalen nodig zijn. Op het bijgevoegde moodboard staan dan ook een paar voorbeelden.
Mijn plan is door de volgende punten een goed idee:
beter voor het mileu, omdat er dan op die paden geen of minder lantaarnpalen nodig zijn.
meer publiciteit (instafamous) het is namelijk een mooie foto plek
en mijn idee past zeer goed bij de slogan van het stadsidee
De plek die ik zelf in gedachten had zijn het zeepad of de weg langs het waterfront, maar ook de Strokelweg. Lees meer

HONDENSTRAND HARDERWIJK

Harderwijk heeft met zijn prachtige ligging, direct aan het water en bos, veel recreatie
mogelijkheden. Maar wist u dat de baasjes van de ruim 3000 honden in Harderwijk bij warm weer met de auto naar Zeewolde, Nijkerk of Nunspeet moeten rijden voor een beetje verkoeling of om te zwemmen?
ONS IDEE: HONDENSTRAND HARDERWIJK,
Een fijne plek waar honden veilig het water in kunnen, met daarnaast genoeg ruimte om lekker te rennen. In dit plan* hebben wij als locatie het bestaande hondenlosloopgebied aan de Stille Wei (de ijsbaan) gekozen.
Dit grote omheinde veld is een door de gemeente aangewezen losloopgebied voor honden. Het is voor alle Harderwijkers lopend, fietsend of met de auto goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving (b.v. Kruithuis 2 uur gratis). Lees meer

SPEELTUIN STRANDEILAND

Stadsidee voor een nog mooier en leuker Harderwijk: speeltuin en picknickplaatsen Strandeiland
Wat een aanwinst is Strandeiland voor Harderwijk. Iedereen komt er, jong en oud. Om lekker in het zand te liggen, te sporten of te spelen of om een drankje te nemen in Walhalla. Juist omdat het een locatie is waar alle Harderwijkers graag komen zou ik een tweetal eenvoudig te realiseren voorzieningen willen voorstellen om dit pareltje in de stad in stand te houden. Zeker met het oog op de ontwikkelingen rondom het Waterfront en de dag passanten met boot die er in de nabije toekomst gaan aanleggen en Strandeiland zullen bezoeken.
Voorziening 1: speeltuin aan de noordzijde van Strandeiland
Voorziening 2: aantrekkelijk aangelegde picknickplaats aan de zuidoostpunt van het eiland

HARDERWIJK STEIGERT

Uitloopsteigers bij de strandjes langs het Zeepad / Wolderwijd.

VERGROENING P2

De parkeerplaats P2 (aan ALDI-zijde winkelcentrum) in Drielanden is in de huidige vorm 1 plaat van alleen steen en asfalt waar 200 auto’s kunnen staan. Om dit te doorbreken en ook visueel aantrekkelijker te maken dit voorstel om er 5 bomen te planten. Er komt een doorwortelbare ruimte onder de parkeervakken. Op deze wijze gaat het plaatsen van bomen niet ten koste van de parkeercapaciteit. Lees meer

WATERSTAD SKATEPARK

Het blijft jammer dat er toentertijd beslist is om de kleine skatebaan op de boulevard te verwijderen en niet meer te vervangen. Des te meer omdat er steeds meer kinderen (10 t/m 25 jaar) in en rondom de binnenstad wonen of komen te wonen. Vroeger was het zo dat men uit de binnenstad vertrok als er kinderen kwamen, maar tegenwoordig kiezen mensen ervoor de binnenstad in te trekken ook met kinderen. Als ik alleen al naar de Vischmarkt kijk dan wordt daar heel wat afgespeeld. Een mooiere speeltuin kun jezelf eigenlijk niet wensen.
Maar dan zijn daar ook nog de grotere kinderen, die het knikkeren en balletje trappen ontgroeid zijn. Zo vanaf 10 jaar zijn ze op zoek naar andere bezigheden en afhankelijk van de ontwikkeling van het kind gaat dat zeker door tot ze 17 jaar zijn. Vooral de middelbare school kinderen zijn zoekende en hangen maar wat rond in het Hortus park, op de Vischmarkt of op het strandeiland. Geregeld trekken ze de stad uit op zoek naar een goeie en vooral stoere plek om bij elkaar te komen en ook nog actief bezig te zijn. Zoals bijv. het skatepark bij Zwart/wit.

KABELBAAN BOTTERBRUG DRIELANDEN

Wat is het niet leuk als je met je gezin rondfietst langs de zee via de Wildtuin over de Drielandenbrug. En na de brug kun je even ontspannen. Met de kinderen maak je plezier bij de kabelbaan (net als in je jaren 80)! Lees meer

OPENBAAR TOILET

Wat in ons toeristische Harderwijk met ook vele internationale bezoekers ontbreekt is een openbaar toilet. Een heel verschil met vergelijkbare stadjes in bijvoorbeeld Duitsland die allemaal een toilet kennen dat tijdens de winkeluren geopend is. In Harderwijk zijn mensen aangewezen op de horeca en op het toilet met muntslot in de bibliotheek. De bibliotheek gaat binnenkort echter verhuizen zodat er voor mensen met hoge nood geen andere mogelijkheid overblijft dan de horeca. Ondernemers willen echter klanten, geen binnenstadbezoekers die alleen komen plassen…