Theater voor iedereen in de Stad als Podium

27 jan 2017, 18:20 Nieuws
juggler 1938710 1920
In Harderwijk speelt jaren het verhaal van het Theater aan de Stationslaan. Moet het weg? Moet het verhuizen? Of mag het blijven? Van het college van B&W mag het weg. Althans, de subsidie zal worden stopgezet. Of de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, valt nog te bezien. Want er is ook het plan van de SaP-connectie. Wie en wat is de SAP eigenlijk?

Wat is de SaP-connectie?

Al even worden we in Harderwijk geconfronteerd met deze klinkende naam. SaP staat voor Stad als Podium. Connectie betekent in dit verhaal verbinding. Kortom, de verbinding tussen organisaties die zich bezig willen gaan houden met de Stad als Podium. Deze groep wil een jaarrond podiumprogramma aanbieden op diverse plaatsen in de binnenstad. Het collectief bestaat uit: Cultuurkust, Popschool Harderwijk, Stadsmuseum, Stichting Underground, Filmhuis Harderwijk, Stichting de Plantage, Harderwijk Winterstad, Horeca Ondernemers Markt (Harderwijk Live), vof Strandeiland/Walhalla, Stichting Zomertheater Amersfoort, Café Theater Festival Utrecht en Broedplaats California.

Is onbekend ook onbemind?

Wat opvalt zijn de bekende en minder bekende namen. Ook bekend van LaLaLand, Harderwijk Live, Harderwijk Winterstad, Blije Bietjes, Rembrandt, Donkere Dagen Festival, WAUW en Zomeravondfilm op het strand. Allemaal succesvolle initiatieven om cultuur in Harderwijk weer boeiend te maken met een nieuw aanbod. En dat is precies wat SAP wil. Verrassende, toegankelijke en hoogwaardige theaterkunsten voor alle theaterbezoekers in Harderwijk. Niet alleen de traditionele bezoeker, maar ook de nog-niet-bezoeker krijgt meerdere mogelijkheden om cultuur te kunnen ervaren.

Alles en overal

De SAP wil op alle mogelijke plekken voorstellingen kunnen realiseren. De SAP gebruikt de héle stad als podium: historische en nieuwe gebouwen, in de straat of op het plein, in het park of op het strand, op een industrieterrein of in de winkelstraat, op een podium voor 300 man of in de huiskamer voor 6 bezoekers. Door in te springen op de actualiteit en een flexibele organisatie is de SAP niet locatie gebonden en maakt dat er een hoop diversiteit in het programma zit. Met het Oude Stadhuis als centraal hoofdkwartier zit SAP midden in de stad en is het voor mensen ook makkelijk om te benaderen.

Infrastructuur

Voor SAP is het belangrijk dat er een kleine groep de regie voert voor de 13 organisaties. Deze voert alle belangrijke, organisatorische zaken uit en de leden van SAP kunnen hierdoor doen waar ze goed in zijn. Wat ze al jaren doen. Namelijk het leveren van inspirerende, aantrekkelijke, maar vooral gevarieerde programma’s. Hiermee kan een zo groot mogelijk publiek worden bereikt. Van jong tot oud, voor Harderwijkers en niet-Harderwijkers. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk om de infrastructuur in Harderwijk goed voor elkaar te hebben.

Techniek

Voor het binnenpodium dat nodig is voor het plan, zal er geïnvesteerd moeten worden in techniek. Bijna alles investeren in stenen en je vastpinnen op één plek, is gezien de landelijke theatercijfers niet verstandig. De aantallen bezoekers nemen landelijk af en vooral de middelgrote theaters hebben het zwaar qua omzetcijfers. Deze trend zal voorlopig niet veranderen. Rabobank Cijfers en Trends geeft in hun rapporten aan dat locaties die niet op een A-locatie of in een sterke regio gevestigd zijn, een uniek of onderscheidend concept zullen moeten gaan aanbieden. Anders zullen ze verlies blijven draaien. Ook is er door de Rabobank gekeken naar de consument. De consument is meer een “buitenhuis”-consument aan het worden. Hij of zij wil meer beleving en het liefst in een combinatie van meerdere concepten. Als het dan nog even kan ook nog verspreid over een aantal dagen.

Één bundel kennis en ervaring

SAP is zich met de gebundelde kennis en ervaring hier goed van bewust en kan hier ook bijzonder goed op inspelen. Door de uniciteit van de programma’s is het jaarronde aanbod zo gevarieerd dat Harderwijk voor cultuurliefhebbers weer een aantrekkelijke stad wordt. Met nieuwe, spannende en verfrissende events. De regiofunctie van de stad wordt alleen maar groter. Zo staan LaLaLand en Blije Bietjes tegenover filmavonden en straattheaterfestivals. Met alle invullingen van cultuuruitspattingen verwacht SAP over 150 voorstellingen meer dan 95000 bezoekers naar hun voorstellingen te trekken. Momenteel zijn dit er 65000. Hiervan zullen dus 30000 door SAP komen. Momenteel trekt het Theater Harderwijk 15000 bezoekers per jaar.

Stadsmarketing, Centrummarketing en Stad als Podium

De stadsmarketing van “Héérlijk Harderwijk” kan verder groeien als het gemeentebestuur kiest voor Stad als Podium. Horecaondernemers, culturele instellingen, winkeliers en bezoekers. Iedereen profiteert van een levendige binnenstad. Als alle partijen goed samenwerken en de bestaande en nieuwe voorzieningen ten volle worden gebruikt, zal “Héérlijk Harderwijk” landelijk bekendheid gaan krijgen. Ook zullen Visit Veluwe en Gelders Streken eerder bereid zijn om regionale en provinciale promotie uit te gaan voeren.

Samenwerking

Eigenlijk werken de losse onderdelen van SAP al jaren samen. Verschillende events worden door één of meerdere organisaties in elkaar gezet. Harderwijk Live, LaLaLand, Stadsmuseum, Filmhuis, Strandeiland, Donkere Dagen, Blije Bietjes of WAUW. Allemaal events waar samen wordt gewerkt. Om die reden is ook gevraagd naar de expertise van buitenaf. Zoals bij organisaties uit Amsterdam, Amersfoort en Utrecht. Zo kun je van elkaar leren. Net zoals het creëren van een breed draagvlak onder de inwoners van Harderwijk en Hierden. De drempel om naar een theatervoorstelling te gaan moet weg zijn. Cultuur, stad en centrum moeten hiervoor officieel gaan samenwerken. Nu doen ze dat al, alleen staat het niet vast.

Gemeenteraad

De Harderwijkse gemeenteraad staat al jaren voor de keus wat ze moeten doen om cultuur aan te kunnen bieden aan haar inwoners en bezoekers van buitenaf. Nu is er de gelegenheid om lef en durf te laten zien en te kiezen voor iets anders. Namelijk besluiten dat Harderwijk nog jaren kan blijven genieten van inspirerende, nieuwe, uitdagende theatervoorstellingen. Maar anders is het niet. Er is al jaren een theater in Harderwijk en er zijn al jaren buitenevents. Het is alleen de invulling die met de tijd meegaat. Want wie kan zich een Harderwijk zonder LaLaLand of een Harderwijk zonder Ali B. in het theater voorstellen?

Lees ook