Verdachte in verdwijningszaak Anne Faber zat in kliniek Den Dolder

10 okt 2017, 10:07 Nieuws
huis ter heide anne faber anp nieuwsnl
Michael P. uit Zeewolde is nu 27 jaar en is verdachte in de verdwijningszaak Anne Faber. Hij zit een jarenlange straf uit voor zeer gewelddadige verkrachtingen en een reeks overvallen.

Zeer gewelddadig

De rechtbank oordeelde in 2011 dat P. een zeer gewelddadige reeks misdrijven had gepleegd en veroordeeld hem tot celstraf van 16 jaar. P. was trots op zijn daden en vond dat een droom was uitgekomen. Ook toonde hij tijdens de rechtszaak geen enkel berouw. Het was het Openbaar Ministerie dat in hoger beroep ging. Michael P. werd uiteindelijk tot 12 jaar celstraf veroordeeld. Michael P. wilde niet meewerken aan een onderzoek bij het Pieter Baan Centrum, hierdoor kon de rechtbank hem geen tbs opleggen.

Terugkeer in samenleving

In 2017 kwam Michael P. in Den Dolder terecht. Bij Altrecht een instelling voor forensische psychiatrie. Op de afdeling Aventurijn werkte P. aan terugkeer in de samenleving. Hoe het verblijf van P. precies in elkaar zat, is nog niet bekend gemaakt. Stond hij onder toezicht en zo ja, hoe zag dat toezicht eruit? Maandagmiddag 9 oktober werd P. door de politie aangehouden en is in de avonduren is verhoord. Het vermoeden bestaat bij de politie dat P. en Anne Faber elkaar toevallig tegenkwamen.

Verdachte in verdwijningszaak pleegde hele rits misdrijven

Michael P. was verslaafd aan cocaïne. P. heeft op Koninginnedag 2010 in Nijkerk 2 meisjes (16 en 17) onder bedreiging van een nep-vuurwapen verkracht. De 2 meiden werden door hem in de struiken tot seks gedwongen. In Nijkerk en Harderwijk wordt Michael P. gelinkt aan verschillende overvallen waarbij geld en telefoons worden buitgemaakt. In ’t Harde was Michael P. betrokken bij bedreiging en brandstichting. In Nijkerk en Voorthuizen is P. betrokken geweest bij afpersingszaken. In Zeewolde hadden zijn moeder en zus een eetcafé, De 3 Geboden. Ook wordt gezegd dat hij zijn toenmalige vriendin met een kapot bierglas bewerkte en zijn vader heeft mishandeld.

Nog steeds vermist

Anne Faber is nog steeds vermist. Met man en macht, vrijwilligers, politie en defensie, wordt er gezocht naar de 25-jarige Anne Faber die sinds 29 september wordt vermist. De verdachte Michael P. werd sinds zondag in de gaten gehouden, in de hoop dat hij de zoektocht zou versnellen. Of de politie P. op het spoor is gekomen dankzij een dna-match op de gevonden spullen van Faber, wil de politie niet vertellen.