Ontketende karter Mitchell van Dijk (8) laat zijn spierballen zien op WK in Brazilië: derde!

Foto: Zoet Racing

CONDE – In een groot internationaal deelnemersveld liet karter Mitchell van Dijk zaterdag zien wat voor een groot talent hij is. De tienjarige snelheidsduivel uit Harderwijk stormde tijdens de Rotax Max Grand Finals naar de derde plaats! Dat deed Mitchell in de zogenaamde Micromax-klasse, de categorie voor de allerjongsten op het jaarlijkse wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders. Dat belooft wat voor de toekomst.

Goede race

“Dit is heel leuk en cool!”, zei een uitgelaten Mitchell na de race van zijn leven op International Circuito Paladino in Conde. “Ik had wel een beetje verwacht vooraan te kunnen finishen, want tijdens de tweede training wist ik al dat ik snel was. Ik zat toen al in de top drie qua tijden.” Dat onderstreepte hij tijdens de kwalificatie dubbel en dwars. Hij reed brutaal de eerste tijd en greep zo de poleposition voor de heats. De tweede heat won hij vervolgens.

Superseizoen

Dat Mitchell snel is, maakte hij dit seizoen al overtuigend duidelijk tijdens het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Daarin pakte hij in de Micromax-klasse de titel. En in het Benelux-kampioenschap werd hij vicekampioen. Zijn razendknappe derde plaats op het WK onderstreepte zijn status van aanstormend talent natuurlijk des te meer. Het was tevens het bewijs dat zijn team met trainer Mike de Bruin, motortuner Birger Bouvin en zijn vader als monteur – allemaal present in Brazilië – een topteam is.

Plekken naar voren

Mitchells manier van rijden in de finale liet bovendien zien wat de piepjonge rijder allemaal in huis heeft. De rijder met startnummer dertien startte van de vijfde plaats, haalde in de eerste bocht al twee man in en kon vervolgens met de twee anderen voor hem meedingen in de strijd om de titel. Sterker nog, ongeveer halverwege reed de onverschrokken Gelderlander vier ronden aan kop. Later werd hij voorbijgestoken door de Amerikaan Brent Crews en de Belg Douwe Dedecker.

In de laatste ronde passeerde hij nummer twee Dedecker nog wel, maar die haalde hem daarna terug in. “Dat maakte me niet veel uit, ik wist dat ik toch niet meer eerste kon worden”, doelde Mitchell op Crews, die in de laatste meters van de race een voorsprong van een kleine seconde had.

Supertrots

Natuurlijk had Mitchell liever gewonnen, maar de derde plaats was een resultaat waar hij maar wat trots op was. Aan de Grand Finals doen rijders uit ruim vijftig landen mee. Hij kon dus met recht zeggen dat hij bij de allerbesten van de wereld hoort in de Micromax-klasse. “Echt een gaaf gevoel”, vond hij.

Ontketende karter niet te stoppen

Bovendien had hij bewezen dat niet opgeven loont. Tijdens de eerste kwalificatieheat voor de prefinale was hij jammer genoeg in een bandenstapel gecrasht. Dat had een kromme achteras aan zijn kart tot gevolg. Maar Mitchell wilde koste wat kost de streep halen om zich nog zo goed mogelijk te plaatsen voor de prefinale en wild stuiterend passeerde hij de finish. Het kwam hem op een klaterend applaus te staan van de mensen in de paddock.

Speciale ervaring

Natuurlijk was het voor Mitchell allemaal om het racen te doen, maar het feit dat de Grand Finals in Brazilië werd gehouden, maakt het allemaal extra bijzonder. Het was zijn eerste keer in het vliegtuig bijvoorbeeld. Al was dat minder interessant dan gehoopt. “Alleen het opstijgen en het landen was leuk. Gelukkig kon ik tijdens de vlucht tv-kijken en games spelen. Tijdens de tweede vlucht van Rio de Janeiro naar Recife kon dat niet. Dat was saai. Ik heb de hele tijd geslapen.”

De daaropvolgende honderdvijftig kilometer lange taxirit van het vliegveld naar het hotel in Conde was overigens allerminst saai. “Wie het meeste lef heeft, mag vaak voor in het verkeer in Brazilië. En de chauffeur reed bijna een motorrijder aan die stilstond bij een tankstation.”

Playstation 4

De terugreis was maandag een stuk aangenamer. Niet alleen aangenaam vanwege de roes van de derde plaats. Mitchell wist dat thuis een PlayStation 4 op hem wachtte. “Mijn trainer had me zijn PlayStation 4 beloofd als ik derde of hoger zou eindigen. Ik was er zelf al voor aan het sparen, en dat hoeft nou niet meer!”

Sponsors

Mitchell van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Zoet Racing, BCS, Hitec, Bachmühle, HR art, Reclame Sukses, Alacar, Resytech, Binkie Textielreclame, F&M Services, Brezan Harderwijk, A2B logistics, en Tomie’s vriend.

Reacties