Harderwijkse binnenstad deels geopend op zondag 24 december

Foto: Slagboom Peeters Viewer

Een aantal landelijke ketenwinkels en grootwinkelbedrijven zullen hun deuren openen op zondag 24 december. Het centrummanagement, met zo’n 100 leden, heeft de leden gevraagd dicht te blijven op de laatste dag voor kerst.

Handhaving

Op de bekendmaking van Loeff dat de winkeliers 24 december niet kunnen laten schieten als verkoopdag en dat hij daarom zijn HEMA-deuren opent, reageert de gemeente dat er zal worden gehandhaafd. Dat houdt in dat als er wordt geconstateerd dat een winkelier zijn winkel open heeft, buiten de gestelde tijden en dagen, er een waarschuwing volgt. Een tweede keer kan er een boete van maximaal €15000 worden opgelegd. Voor de meeste kleine winkeliers weegt opening op zondag niet op tegen zulke hoge kosten.

Gemeenteraadsverkiezing zorgt voor gesplinterde opening

De verdeeldheid onder de leden van het Centrummanagement is groot. Met de komst van de gemeenteraadsverkiezingen in maart lijkt het niet verstandig om de gemeente tegen zich in het harnas te krijgen. Aan de andere kant is het vooruitzicht van een rinkelende kassa aantrekkelijk. Een deel wil gewoon de deuren openen op één van de beste dagen van het jaar. Een ander deel ziet het niet zitten en wil de deuren dicht houden. Weer een ander deel zou bijvoorbeeld een deel van 24 december open willen. Het lijkt er op dat het zondag 24 december een verrassing is welke winkels open zijn en welke dicht zijn.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland

Deze week krijgen alle gemeenten in Nederland een brief van de organisatie en daarmee bepleit zij dat het niet meer van deze tijd is om 3 dagen achter elkaar de deuren van de winkels gesloten te houden. Uit recent onderzoek van Nu.nl blijkt dat 80 procent van de Nederlanders geen problemen heeft met een koopzondag. Retail- en merkendeskundige Paul Moers verbaast dit alles niets: “We gaan toe naar een 24 uurseconomie. Het is van de zotte dat winkels op zondag gesloten blijven. Juist op zondag is iedereen relaxed en hebben mensen alle tijd om te winkelen. De retail klimt weer uit een dal en koopzondagen toevoegen, kan een impuls geven aan de omzet van de detailhandel. Ook voor de horeca is het goed, want mensen combineren deze twee disciplines vaak.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen