Voorkom overlast bij het stoken van vuur

Foto: Pixabay

Uit onderzoek van het Ministerie van VROM blijkt dat 17% van de Nederlanders ongemak heeft van het stookgedrag van de buren.

Zorgvuldige omgang

Mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, kunnen gezondheidsklachten krijgen door laaghangende rook. Ga dus zorgvuldig om met het stoken van vuur in een open haard, (hout)kachel en vuur korf of vuurschaal. Voorkom overlast door de volgende richtlijnen in acht te nemen:

  • Gebruik open haardblokken, ook wel zaagsel-paraffinebriketten genoemd, of hout dat minimaal een jaar gedroogd is. Wanneer u nat hout stookt, ontstaat er minder warmte en meer rook.
  • Huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt  hout mogen niet gebruikt worden voor de open haard of (hout)kachel. Deze materialen veroorzaken extra stank en bij verbranding kunnen mogelijk kankerverwekkende stoffen vrijkomen.
  • Stook niet wanneer het windstil of mistig weer is. De rook blijft om het huis hangen. De omgeving wordt rokerig en buren kunnen hiervan last hebben.
  • Bij een brandende haard is het belangrijk om goed te ventileren.  Het vuur krijgt dan genoeg zuurstof om te branden en vervuilende stoffen worden afgevoerd. In goed geïsoleerde woningen moet extra worden gelet op goede ventilatie. Vrije luchtaanvoer en ventilatie zijn belangrijk om te voorkomen dat bij houtverbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Een schoorsteen die niet voldoende trekt, kan de verbrandingsgassen niet  (optimaal) afvoeren. Na een tijdje kan er roetaanslag ontstaan of kan de schoorsteen zelfs verstopt raken.

Door goed en verantwoord te stoken houdt u een houtvuur gezellig voor uw omgeving en uw gezin.

Onderling overleg lost veel op

Heeft u last van een open haard of (hout)kachel van buren of bewoners bij u in de straat laat dat dan aan de ‘stoker’ weten. Vaak is de overlast op eenvoudige wijze te verhelpen aan de hand van bovenstaande richtlijnen. Meestal is de stoker er zich niet van bewust dat er overlast in de omgeving veroorzaakt wordt. Onderling overleg lost veel op en maakt een stap naar de gemeente meestal overbodig.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen