‘College wil voorbereid zijn op onzekere toekomst’

Foto: Pixabay

Het financiële uitzicht van de gemeente staat onder druk. In deze tijd vol uitdagingen en onzekerheden zal de gemeente goed moeten nadenken over de te maken keuzes om de begroting steeds weer in evenwicht te kunnen houden. Met de begroting 2021-2024, speelt de gemeente hierop in.

Corona en meer taken van overheid

Niet alleen de gevolgen van de maatregelen rond Covid-19 zorgen voor een minder optimistische financiële toekomst. De afgelopen jaren zijn steeds maar taken, die voordien door de landelijke overheid werden uitgevoerd, op de schouders van gemeenten terecht gekomen. Maar de vergoeding vanuit Den Haag paste niet bij. Steeds vaker moeten gemeenten bijpassen uit eigen middelen om de stijgende kosten op te kunnen vangen. Wethouder de Jong: “Duidelijk is dat de komende periode in het teken zal staan van het temperen van onze ambities of zelfs in het herformuleren daarvan. We zullen prioriteiten moeten stellen en realistisch moeten bepalen hoe we onze financiële huishouding zo goed mogelijk inrichten.”

Met ombuigingsopdracht op zoek naar mogelijkheden

De begroting 2021-2024 laat een niet sluitend meerjarig financieel perspectief zien. Daarom stelt het college een ombuigingsopdracht voor waarin samen met de raad gezocht wordt naar mogelijkheden om het evenwicht tussen kosten en uitgaven te herstellen. Omdat de kadernota niet is behandeld en vastgesteld, vinden de afwegingen over het nieuwe beleid plaats bij de behandeling van deze begroting. De Jong: “We willen als college goed voorbereid zijn op een onzekere toekomst door een zo robuust mogelijke financiële startpositie te creëren. In de ombuigingsopdracht geven we op hoofdlijnen aan hoe we deze taakstelling denken in te gaan vullen.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen