Leegstand wordt langzaamaan opgelost

Archieffoto:
Archieffoto:
Foto: ©All In One Fotografie

Vooral de Harderwijkse filialen van grote winkelketens, maar ook wat op zichzelf staande winkels hebben de deuren in de afgelopen periode gesloten, of gaan dit over een poosje doen. Heel langzaam wordt de leegstand opgelost. De Harderwijkse binnenstad is er nog lang niet, maar mede door de meerdere bezoekers in binnenstad, lijkt het tij gekeerd.

Leegstand

Ami Kappers, Pet’s Place, Dixons, Schoenenreus, Perry Sport, Grosse Grössen, Dirk van den Broek, Hans Textiel, Lijn M, Halfords, Promiss, SNS Bank, Phonehouse, Shop in shop. Zomaar even een rij met namen die niet meer op de buitenkant prijken van de inmiddels of bijna lege panden. In de verschillende straten in de Harderwijkse binnenstad staan sommige panden al een eeuwigheid leeg. Op andere plekken staat een pand amper leeg of wordt er een tijdelijke vulling gevonden.

Vulling

Gelukkig is er ook een ander geluid te horen. Namelijk dat van ondernemers die ook inzien dat de Harderwijkse binnenstad een interessante plek is om je bedrijf neer te zetten en te gaan ondernemen. De DEEN gaat op korte termijn open in de oude Dirk. Voor pand van voorheen Halfords is een hoop interesse. In de Smeepoortstraat hebben we weer een fietsenwinkel, die van Kleijer. In het oude pand van de Harense Smid, Wijnants Mode en Laminaat Garant zit tegenwoordig Jouw Marktkraam.

Huurprijs

Eén van de grootste oorzaken is de hoge huurprijs. Ondernemers verdienen minder dankzij de stijging van online shopping. De huur moet wel betaald worden van de omzet. Er zijn weinig pandeigenaars te vinden die hun huurprijzen mee laten zakken met de dalende omzetten. De meeste huurprijzen stijgen ieder jaar namelijk gestaag door. Deze trend is bij huurwoningen ook te zien. Inwoners verdienen minder, maar huurprijzen stijgen. In de Harderwijkse binnenstad heeft de trend gezorgd voor een scheve verhouding. De gemeente bekijkt de mogelijkheid van het wijzigen van bestemmingen. De gemeente zegt dit over de binnenstad

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen