Handhaving vuurwerkvrije zone hoeft niet in Harderwijk

Foto: pixabay

Volgens een rondgang van het AD langs de gemeenten in Nederland zijn er in tegenstelling tot vorig jaar weinig nieuwe vuurwerkvrije zones bijgekomen. Ermelo, Nunspeet, Dronten en Harderwijk hebben geen plekken aangewezen waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Zeewolde heeft dat dit jaar voor het eerst wel.

Handhaving

Het is vooral de handhaving van zo’n vuurwerkvrije zone die er voor zorgt dat gemeenten geen verbod op het afsteken van vuurwerk instellen. Ondanks dat veel gemeenten die eerdere jaren wel zo’n verbod hadden, hun vuurwerkvrije zone verkleinen of verwijderen, werkt het wel. Het lijkt er dan ook op dat het instellen van een vuurwerkvrije zone in een gebied “waar het nodig is” respect afdwingt bij de afstekers. Vuurwerk afsteken in de buurt van een kinderboerderij, verzorgingshuis, winkelgebied of ziekenhuis doen afstekers niet veel. Het lijkt een beetje op vrijwillige handhaving.

Preventieve werking

Door het aanwijzen van vuurwerkvrije gebieden en plaatsen van borden met de vuurwerkvrije zone kiest een gemeente voor een preventieve werking. In Harderwijk is het blijkbaar niet nodig. Inwoners en afstekers kunnen prima naast elkaar de jaarwisseling vieren. Rekening houden met elkaar is niet moeilijk.

Lees ook

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen