Wie wordt Amateurscheidsrechter van het Jaar 2024?

18 sep , 13:53 Nieuws
ontwerp zonder titel 2024 09 18t135020591
Scheidsrechters zijn onmisbaar in het voetbal. Tijdens de drukste speelrondes van het seizoen vinden er 32.000 wedstrijden plaats, en de KNVB zet zich samen met clubs in om zoveel mogelijk van deze wedstrijden van een scheidsrechter te voorzien. Om scheidsrechters de waardering te geven die ze verdienen, start vandaag de derde editie van de Verkiezing Amateurscheidsrechter van het Jaar. Vanwege een tekort aan scheidsrechters worden niet alle wedstrijden geleid door geregistreerde scheidsrechters. De KNVB en ARAG zijn van mening dat scheidsrechters meer erkenning verdienen.

Regionale helden

Tijdens deze verkiezing worden zowel KNVB-scheidsrechters als clubscheidsrechters in het zonnetje gezet. Tot 12 oktober kan iedereen zichzelf of iemand anders opgeven voor de verkiezing via www.scheidsrechtervanhetjaar.nl. Uit elke provincie wordt vervolgens per categorie de lokale held, de (assistent-)scheidsrechter met de meeste stemmen, geselecteerd. De provinciewinnaars gaan door naar de landelijke finale. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens de Dag van de FairPlay op 5 januari 2025.

FairPlay centraal

Scheidsrechters spelen een sleutelrol op het veld, waar zij ervoor zorgen dat wedstrijden sportief en plezierig verlopen. FairPlay staat hierbij centraal, volgens de KNVB en ARAG. Dit bevordert wederzijds respect tussen teams. Ruben van Klinken, winnaar in de categorie ‘beste mannelijke KNVB-scheidsrechter’ in 2023, onderstreept dit belang: “Ik doe mijn best om verbale agressie tegen te gaan, en hopelijk wordt dit minder. Het winnen van deze titel was een eer. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor scheidsrechters en FairPlay.”

Deskundige juryleden

Alle kandidaten worden beoordeeld door een jury op communicatie, fairplay, spelregels en motivatie. De jury bestaat dit jaar uit Franca Overtoom (KNVB scheidsrechter), Sjoerd Mossou (voetbaljournalist), Marc van Erven (CEO ARAG Nederland) en Serdar Gözübüyük (KNVB scheidsrechter). Gözübüyük zegt: “Zowel op het hoogste als het amateurlevel zijn (vrijwillige) scheidsrechters onmisbaar. Het is terecht dat ze in de schijnwerpers staan.”
Dit jaar ligt er extra nadruk op jonge talenten. Scheidsrechters onder de 18 kunnen kans maken in de categorie aanstormend talent. “Jonge scheidsrechters zijn de toekomst, en met deze verkiezing willen we hen aanmoedigen om het vak op te pakken”, aldus Marc van Erven van ARAG.

Dag van de FairPlay, ARAG en de KNVB

De verkiezing bereikt zijn hoogtepunt op zondag 5 januari 2025 tijdens de Dag van de FairPlay, waar workshops en trainingen voor amateurscheidsrechters plaatsvinden op de KNVB Campus in Zeist. De winnaars worden tijdens dit evenement bekendgemaakt. ARAG, een onafhankelijke juridische dienstverlener, is sinds 2011 partner van de KNVB en steunt FairPlay op en rond de velden. De KNVB, als hoogste voetbalautoriteit in Nederland, bevordert fairplay, sportiviteit en talentontwikkeling, en draagt bij aan de professionalisering van arbitrage.
Tijdens de Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing worden zowel KNVB-scheidsrechters als verenigingsscheidsrechters in het zonnetje gezet. Mensen kunnen zichzelf of iemand anders opgeven voor de verkiezing via www.scheidsrechtervanhetjaar.nl. Uit elke provincie wordt vervolgens per categorie de lokale held, de (assistent-)scheidsrechter met de meeste stemmen, geselecteerd. De provinciewinnaars gaan door naar de landelijke finale. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens de Dag van de FairPlay op 5 januari 2025.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.