Succesvol seizoen in Canada voor Sem de Wit

Foto: Eigen Foto

9 maanden in Vancouver (Canada) wonen en werken. Dit deed voetballer Sem de Wit van februari tot en met eind oktober. Na een succesvol seizoen te hebben gespeeld, kreeg de Harderwijker als kers op de taart ook the “Player of the Year”-award. Reden genoeg om eens te vragen hoe het nu met hem gaat.

Helemaal gewend

Na een ruime week in Nederland te zijn, is de Wit alweer helemaal gewend aan het Harderwijkse. Wat hij het meest gemist heeft, zijn de knuffels met z’n familie. Of op zondag lekker thuis hangen en genieten van het gezinsleven. Er is weinig veranderd in die 9 maanden. De bouw van het Waterfront was al bezig toen hij wegging en verder ziet het er net zo uit als 9 maanden terug. “Ja, er zijn wat wegen veranderd. Maar verder went het snel. Het is wel een verschil met Vancouver. Daar regent het nu bijna elke dag. Dan is het hier wel beter. Alhoewel het vandaag wel erg koud is.”

Player of the year

“Ik had niet verwacht dat het zo groots zou zijn. We werden bij BMO verwacht en daar was de uitreiking. BMO is een commerciële bank en één van de sponsors. De uitreiking op zich was al best groot, echt Amerikaans. Er waren bijvoorbeeld zo’n 40 journalisten. In die week speelde White Caps FC een competitiewedstrijd en werd het ook nog eens op de beeldschermen uitgezonden.” De award wordt uitgereikt aan de speler die het meest voor het team heeft betekent. De Wit speelde tussen de 2500 en 2600 minuten in 31 competitiewedstrijden. Het meeste van zijn ploeggenoten. Hij was ook vice-aanvoerder.

Carrière

Bij v.v. Hierden speelde de Wit zijn jeugdwedstrijden. Totdat hij in de C1 werd opgemerkt door een scout van Omniworld (nu Almere City). Hier begon de Wit zijn professionele voetbalcarrière. Hierna kwamen nog een aantal clubs. Dordrecht, ADO Den Haag, weer Dordrecht en Fortuna Sittard. Na Fortuna raakte de Harderwijker op een zijspoor en heeft hij bijna 8 maanden niet gevoetbald. Via zijn Facebook kwam Vancouver White Caps FC bij de compilatievideo van de Wit terecht. Toen begon de Canadese voetbal te rollen. Op Youtube schoot de film van 700 views naar 14000 views. In november 2015 is de Wit naar Canada gegaan om daar 2 weken stage te lopen. Dat beviel van beide kanten zo goed dat de Wit een contract voor 1 seizoen kreeg aangeboden. In de maanden daarop is hij zichzelf in Nederland gaan voorbereiden op het vervolg van zijn profcarrière als voetballer. In februari begint de voorbereiding van de MLS en de USL. Het profseizoen eindigt eind oktober.

Geen verwachtingen

“Ik ben naar Vancouver gegaan zonder er iets van te verwachten. Natuurlijk heb je wel een idee van hoe het er aan toe zou gaan. In werkelijkheid is toch allemaal net even iets anders. Wat supergoed geregeld is, is de professionaliteit. Nadat ik het contract getekend had, kreeg ik bijvoorbeeld de keuze uit 4 appartementen. Ik hoefde dat allemaal niet zelf uit te zoeken. Voor een training of wedstrijd hangen er altijd 3 setjes van je tenue klaar. Iedere ochtend kun je ontbijten op de club en in de middag staat er een lunch klaar.”

Niveau in succesvol seizoen

“Het heeft mij als persoon beter gemaakt, maar ook als speler. Als persoon omdat ik 9 maanden alles zelfstandig heb moeten doen. Je kan niet even in de auto stappen en naar huis rijden. En als speler omdat het niveau iets hoger lag dan ik heb gespeeld. De USL zit tussen de onderkant van de eredivisie en de bovenkant van de Jupiler League in.  Na 45 wedstrijden Jupiler League en 31 wedstrijden USL, kan ik dat wel zeggen. En de Major League Soccer staat gelijk aan onze eredivisie. Alhoewel dat ook niet helemaal eerlijk te vergelijken is. In Vancouver is het klimaat bijna hetzelfde als Nederland. Maar een uitwedstrijd in Houston speel je als het buiten 40°C is. Terwijl een uitwedstrijd in Colorado als extraatje heeft dat het hoogteverschil zorgt voor een lastigere wedstrijd.

Toekomst

Zijn contract voor het eerste seizoen heeft de Wit uitgediend. Hij had ook maar een contract voor 1 seizoen. Momenteel vinden onderhandelingen plaats voor wederom een contract bij de White Caps. Dat de Wit een nieuw seizoen bij de White Caps gaat spelen is voor 90% zeker. “De vooruitzichten voor volgende seizoen zijn positief. De bedoeling is dat het 2e vaker met het 1e mee gaat trainen. En ik ben nog jong hè? Ik ben 21 en verdediger. De meeste verdedigers zijn rond hun 25e op hun best. Afgelopen seizoen heb ik een hoop geleerd en het zou mooi zijn als ik die stijgende lijn het komende seizoen zou kunnen voortzetten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen